Därför rycker marknaden på axlarna över den politiska turbulensen

Sveriges statsminister Stefan Löfven väljer att avgå efter förra veckans misstroendeomröstning. Nordnets sparekonom Frida Bratt tror inte att den politiska krisen kommer att smitta av sig på börsen.
Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att han avgår.
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad i Stockholm. Han avgår och talmannen tar därmed vid och får sondera tänkbara regeringsalternativ. Foto: Stina Stjernkvist / TT

I förra veckan fälldes regeringen och statsminister Stefan Löfven i en misstroendeomröstning. Idag lämnade Stefan Löfven sitt besked och meddelade sin avgång.

”Med ett år kvar till val, och en pågående pandemi, är ett extraval inte det som är bäst för Sverige. Jag har begärt att bli entledigad som statsminister”, sade han.

Nu väntar talmansrundor med talmannen Andreas Norlén för att hitta en ny regering. Marknaderna har dock knappast reagerat på beskedet och varken Nordea eller SEB tror på något större marknadsreaktion. Även Nordnets sparekonom Frida Bratt anser att det är högst rimligt att finansmarknaderna rycker på axlarna åt att Sveriges statsminister avgår.

“Ingen räknar med att ramarna under vilka företag verkar i Sverige ska ändras dramatiskt oavsett vilken regeringskonstellation det blir. Svenska statsfinanser är i god ordning och åtnjuter ett högt förtroende bland investerare. Det vore skillnad om vi samtidigt med detta hade en ekonomisk kris, men där pekar pilarna snarast uppåt. Det här är en politisk kris, och jag tror faktiskt att det är så det kommer att förbli, osäkerheten kommer inte att smitta av sig på den svenska börsen”, säger hon.

Det som ligger i fokus för börsen är istället hur den amerikanska centralbanken Federal Reserve agerar framåt och vad de säger om framtida räntehöjningar och minskade stödköp.

Frida Bratt menar dock att det långsiktigt kan vara negativt för börsen med otydliga regeringsalternativ eftersom det gör det svårare att fatta beslut om stora strukturella reformer. Dessutom kan det öka osäkerheten för privatekonomin för den enskilde.

“Hur blir det med nivån på A-kassan? Ränteavdraget är en annan fråga som hänger lite i luften, liksom uppskovsräntan som slopats – vilket vi vet var S och MP:s eftergift till C och L i januariavtalet. ISK är förstås en fråga som tagit sig högst upp på en politiska agendan, vid sidan av frågan om marknadshyror”, avslutar hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.