Storbankerna: Marknaden obrydd över den politiska turbulensen

De finansiella marknaderna har inte tidigare reagerat på den politiska turbulensen, och kommer troligtvis inte heller reagera nu heller, enligt Nordea, som får medhåll av SEB.
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson på väg till riksdagens omröstningen av ett förslag om misstroendeförklaring.
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson på väg till riksdagens omröstningen av ett förslag om misstroendeförklaring. Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Idag meddelade statsminister Stefan Löven att han avgår efter förra veckans misstroendeomröstning. Nu stundar talmansrundor.

Enligt Nordeas Torbjörn Isaksson är det svårt att bedöma om det går att forma en ny svensk regering och hur den då kommer att se ut. Om processen med talmansrundor inte fungerar kommer det att bli extraval inom tre månader, men Nordea bedömer inte att det är troligt att det blir ett extra val.

Höstbudgeten kan bli fördröjd, skriver Torbjörn Isaksson vidare, men anser att den politiska turbulensen inte kommer att påverka penningpolitiken och heller inte marknaderna. Istället är det efterdyningarna av pandemin som är fortsatt i fokus.

Inte heller SEB tror på någon stor påverkan på marknaderna.

”Vi väntar oss inte att dagens tillkännagivande och politiska situation, även om den är dramatisk i politiska termer, kommer att ha någon större ekonomisk eller finansiell påverkan. Marknadernas reaktioner har än så länge varit balanserade”, skriver SEB:s Jens Magnusson.

Han menar att det dock finns en långsiktig risk om turbulensen fortgår en längre tid och pandemin förvärras på ett sätt som kräver omedelbara åtgärder.