De kan bli Årets intraprenör

I kväll avgörs vem som blir Årets intraprenör, priset som tilldelas individer aktivt främjar intraprenörskap i sina organisationer.

I år är fem personer nominerade till Årets intraprenör, priset som instiftades av Talentia 2009 och tilldelas individer som ”uppvisat extraordinär förmåga att upptäcka och driva igenom nya idéer samt har organiserat och skapat resurser för att uppnå resultat utöver det vanliga”. Syftet med priset är att uppmärksamma företagens dolda hjältar.

Mikael Bergh, som är chef för konsumentintäkter och analys på LRF Media, har de senaste åren utvecklat och ansvarat för fyra olika tjänster som har gynnat bolaget, inte minst omsättningsmässigt.

Motiveringen till finalplatsen lyder: Mikael Bergh har med stort affärssinne fångat trender i omvärlden och förfinat dem till produkter som rimmar LRF Medias vision – att göra nytta för läsare och att vara hela det gröna näringslivets mediehus.

“En vinn-vinn situation”Mikael Bergh, som är chef för konsumentintäkter och analys på LRF Media, har de senaste åren utvecklat och ansvarat för fyra olika tjänster som har gynnat bolaget, inte minst omsättningsmässigt. Nu är han nominerad till Årets intraprenör.

Mikael Karlsson, vice president Autonomous Solutions, Volvo Trucks, har varit med att driva fram en självkörande lastbil inom Volvo Trucks.

Motiveringen till finalplatsen lyder: Mikael Karlsson har drivit igenom den självkörande dragbilen Vera inom Volvokoncernen. Med uthållighet och fokus ha projektet på kort tid gått från science fiction till implementation.

”En ny miljardaffär för Volvo”En av finalisterna i tävlingen Årets intraprenör har varit med att driva fram en självkörande lastbil inom Volvo Trucks. Affärsvärlden åkte till Hisingen för att ta reda på mer.

Sandra Malmberg, som är ansvarig för innovation och digital strategi för Semper Glutenfritt, startade förra året tävlingen Dragons Den. Den går ut på att medarbetare på Semper utvecklar olika idéer och presenterar dem för en jury, de så kallade ”drakarna”, och erbjuds verktyg, utrymme och motivation längs resan.

Motiveringen till finalplatsen lyder: Sandra Malmberg har hjälpt till att skapa en innovativ kultur inom Semper, bland annat genom att driva igenom ett draknäste, som banar iväg för att generera nya idéer.

“Ett nytt område som passar vårt DNA”Sandra Malmberg, som är ansvarig för innovation och digital strategi för Semper Glutenfritt, startade förra året tävlingen Dragons Den. Den går ut på att medarbetare på Semper utvecklar olika idéer och presenterar dem för en jury, de så kallade ”drakarna”, och erbjuds verktyg, utrymme och motivation längs resan. Nu är hon nominerad till Årets Intraprenör.

Med bakgrund inom nationalekonomi, ekonomistyrning samt dataanalys hade Niclas Sandin länge funderat över hur man får en affär att flyga och en marknad att växa. År 2015 utvecklade han den svenska streamingtjänsten, Bookbeat, där man kan lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker i mobilen och surfplattor.

Motiveringen till finalplatsen lyder: På mycket kort tid har Niclas Sandin byggt upp och organiserat bolaget Bookbeat inom Bonnierkoncernen, lanserat en första version av tjänsten, och sedan successivt byggt vidare.

“Finns alltid plats för en spelare till”Med bakgrund inom nationalekonomi, ekonomistyrning samt dataanalys hade Niclas Sandin länge funderat över hur man får en affär att flyga och en marknad att växa. År 2015 utvecklade han den svenska streamingtjänsten, Bookbeat, där man kan lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker i mobilen och surfplattor. Nu är han nominerad till Årets intraprenör.

Karina Tellinger McNeil var en av pionjärerna vad gällde införandet av e-recept. Och det är också hennes arbete mot en bredare digital hälsa som hon nu blir nominerad.

Motiveringen till finalplatsen lyder: Karina Tellinger har i två decennier arbetat för att förnya, förbättra och utveckla hälso- och sjukvårdssektorn och ständigt söka efter nästa utvecklingsmöjlighet, framförallt inom e-hälsa.

”Knappast en one man-show”Karina Tellinger McNeil ska göra Sverige bäst i världen på e-hälsa till år 2025. Hon är en av finalisterna i tävlingen Årets Intraprenör som arrangeras av rekryteringsbolaget Talentia. OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.