”Knappast en one man-show”

Karina Tellinger McNeil ska göra Sverige bäst i världen på e-hälsa till år 2025. Hon är en av finalisterna i tävlingen Årets Intraprenör som arrangeras av rekryteringsbolaget Talentia.

Hon var en av pionjärerna vad gällde införandet av e-recept. Och det är också hennes arbete mot en bredare digital hälsa som hon nu blir nominerad. Motiveringen till finalplatsen lyder:

Karina Tellinger har i två decennier arbetat för att förnya, förbättra och utveckla hälso- och sjukvårdssektorn och ständigt söka efter nästa utvecklingsmöjlighet, framförallt inom e-hälsa.

Utbildad sjuksköterska hann hon arbeta kort tid kliniskt. Istället började hon på det dåvarande statliga monopolet Apoteket AB. Där fanns, vid millennieskiftet, en liten grupp som arbetade för att alla Sveriges läkare skulle börja skicka recept elektroniskt. Något som började hända sex år senare, år 2006.

– Det fanns nästan ingenting sådant när vi startade. Och när jag slutade 2006 år var det 60 procent av alla recept som skickade elektroniskt.

Var monopolet en förutsättning för att det gick så pass fort?

– Om detta tvistar de lärde men jag tror att det hjälpte till. Jag kunde säga till vården: ”Vi på apotekssidan är klara att ta emot e-recept nu”. Men det som var avgörande var att vi fick ett bra och nära samarbete med landstingen. Nu kommer det här med e-recept att utvecklats ännu mer. Om du till exempel äter många läkemedel kan du gå in på 1177.se för att se vilka recept du har och när dina mediciner går ut. Men i dagsläget kan läkarna inte se den samlade listan av recept som en patient har, men den lagstiftningen kommer ändras och vi kommer införa en nationell läkemedelslista.

Du är nominerad och finalist Årets intraprenör, vad säger du om det?

– Det är helt fantastiskt! Jag blev oerhört glad och hedrad.

Vad är en bra intraprenör för dig?

– Det är någon som håller ut och inte ger upp, och kan jobba på. Om man så är entreprenör eller intraprenör vill man göra något bra, något som bidrar. För min del har det handlar om att bidra till något gott. Att man vågar driva och vågar stå för det man göra. Det finns alltid de som talar om för en att det man håller på med inte kommer lyckas. Och då måste man stå på sig. Samtidigt, att Sverige ska bli bäst på e-hälsa är knappast en one man-show, det handlar om att vi tillsammans skapar någonting. Att Sverige ska kunna nyttja digitalisering inom vård och omsorg är ingenting som en person kan fixa.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.