Deutsche Bank höjer utsikter för globala ekonomin efter ’otroligt positiva’ vaccinnyheter

Deutsche Bank har justerat upp sina utsikter för den globala ekonomin under 2021 men ser två risker som kan omkullvälta återhämtningen från coronakrisen. Det skriver CNBC.
Deutsche Bank
Foto: Michael Probst/TT
I en marknadsrapport lyfter banken fram de otroligt positiva nyheterna med coronavaccinen under de senaste veckorna där Pfizer, Moderna och Astra Zeneca säger att vaccinerna är mycket effektiva mot att förhindra covid-19.

”Med effektivitetsnivåer i den övre delen av förväntningarna öppnar detta möjligheten för en mycket snabbare återgång till det normala än vad som hade förväntats för bara en månad sedan”, konstaterar Deutsche Banks chefsekonom David Folkerts-Landau och tillägger
”i slutet av 2021 kanske det inte längre har stor inverkan på det dagliga livet”.

Med ett vaccin på gång bedömer Deutsche Bank att det är troligt att den globala BNP-tillväxten kommer att återvända till sin pre-corona-nivå under det andra kvartalet nästa år.

Deutsche Bank spår att den globala BNP-tillväxten kommer att sjunka med 3,7% i år med USA ned 3,6%, eurozonen backande med 7,4% och Kina som växer 2,2 %.

Under nästa år spår Deutsche Bank att USA ökar med 4%, att eurozonen studsar upp med 5,6% och att Kina växer hela 9,5%.

När det gäller riskerna för scenariot ovan pekar Deutsche Bank först på utmaningen med att plana ut viruskurvan när vintern kommer och eventuella fördröjningar i vaccinproduktionen samt acceptansen hos människor givet den växande antivaccin-rörelsen och felinformation som setts under senare år.

Deutsche Bank förväntar sig att en omfattande vaccination kommer att påbörjas under första kvartalet 2021 i avancerade ekonomier och sedan fortsätta bredare under andra kvartalet. Men det okända är om befolkningen kommer acceptera att vaccineras eller om vaccinering behöver bli obligatoriskt.

Den andra risken härrör från möjliga finansiella störningar med tanke på de aggressiva åtgärder som centralbanker och myndigheter har genomfört i USA och Europa för att motverka krisen.

Deutsche Bank bedömer fortsatt att S&P 500 index är fullvärderat och att rotationen till cykliska papper från stanna-hemma-aktier är den huvudsakliga handelsstrategin. Detta innebär en sällsynt period där europeiska aktier kan utvecklas bättre.

Gällande valet i USA nämner Deutsche Bank att marknaden kommer följa omröstningen i Georgia och se huruvida demokraterna kommer få ytterligare platser i senaten. Det skulle i så fall kunna resultera i betydligt större stimulanser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.