Deutsche Banks svåra balansgång

Den senaste rapporten från Deutsche Bank är positiv och kursenhar stigit brant på sistone. Men än är det för tidigt att avgöraom bankens internationaliseringsstrategi lyckats.

Det finns två bilder av Deutsche Bank. Den positiva är att dennavärldens största bank utanför Japan är på väg att aggressivtutmana de amerikanska ledarna inom allt som har att göra medglobala företag och värdepapper. Bankens maktportfölj i tysktnäringsliv som nu successivt realiseras för att frigöra resurserär värd över 100 miljarder svenska kronor. Problemet ärvisserligen att närmare hälften med nuvarande skattebestämmelsergår i skatt vid försäljning, men detta försökerförbundsregeringen ändra. Därefter kan banken lägga uppkontantinsatsen för köp av jättar som Merrill Lynch eller MorganStanley om ledningen vill, säger bankens förespråkare. DeutscheBank, eller Deutsche Morgan Grenfell som investeringsbankenheter, har på de senaste åren byggt brohuvuden i snart sagt allavärldens finansiella centra. Istället för att köpa konkurrenterdyrt har banken lockat över nyckelpersonal från firmor som SBCWarburg, Morgan Stanley & Co, ING Barings med flera. I Sverigeetablerade sig Morgan Grenfell med samma modell i miniformat.

Den andra, negativa, bilden är att Deutschekoncernen är enorganisation från en annan tid och ett särskilt land utan riktigförmåga att anpassa sig till det nya globala bankklimatet. Alltguld som bankmännen från Frankfurt rör vid förvandlas till mull.Ta kollapsen i fastighetsbolaget Schneider eller de storaförlusterna i Metallgesellschaft för några år sedan.Bankledningen såg varken att den gamle klienten var en simpelskurk eller att Metallgesellschaft hade gett sig in påspekulationsaffärer i olja som ingen i bankledningen förstod sigpå. Genomklappningen för den strategi för Daimler Benz somförrförre Deutschechefen Alfred Herrhausen byggt upp tillsammansmed förre Daimlerchefen Edzard Reuter var inte rolig den heller.Den senaste stora negativa affären med fondförvaltarstjärnanPeter Young i Morgan Grenfells MGAM var varken den första ellerden sista. Fler av de invärvade anglosachsiska stjärnorna kommeratt ställa till problem när de drivs att försöka uträtta mirakelutan att de som bestämmer högst upp riktigt begriper vad det nyafinansspelet handlar om. Och vad händer på hemmamarknaden därhårdnande konkurrens luckrar upp de trygga gamlarelationsaffärerna?, undrar vedersakarna.

Deutsche Banks nye chef Rolf Breuer har en svår balansaktframför sig. Han måste fortsätta den påbörjade transformationenfrån tyska storindustrins Hausbank till global ledandefinanskoncern utan att nya internationella skandaler inträffaroch missnöjet hemma i Tyskland leder till myteri.

Efter de många fadäserna på hemmaplan intog Frankfurtfolketförst en ödmjukare hållning men MGAM-skandalen i London fick dematt ilskna till och räta på ryggarna. Stjärnskottet Peter Youngsaffärer med riskbolag kostade mer än de uppemot två miljarder krsom banken använde att hålla placerare skadeslösa, han tände enintern motståndsrörelse i Deutsche Banks tyska del. Där arbetarfortfarande två tredjedelar av de anställda.

Hur du skall få ett jobb med beskedlig lön? Det är bara attbörja i Deutsche Bank med tyskt pass, har blivit ett bistertskämt i den stora skinande bankskrapan i Frankfurt sedan MorganStanleys amerikanske teknikaktieexpert Frank Quattrone ifjolvärvades över med en tvåårigt lönepaket på några tiotal miljoner.Satsningarna på nya skinande IT-beväpnade tradingrum ochhögbetald personal utomlands kontrasterar mot de ständiganeddragningarna och sparsamheten hemma. Det finns risk att degamla kulturklyftorna bara växer.

Ändå är det svårt att se någon alternativ strategi för Tysklandsstora universalbank. Förr i världen hade Deutsche, Dresdner ochCommerzbank första tjing på tyska företagsaffärer. Nu äramerikaner inblandade i allt som kräver amerikanskaaktiesparares medverkan, det vill säga de flesta aktie- ochobligationsaffärer. Inte ens privatiseringen av Deutsche Telekomfick Deutsche Bank ta greppet om utan här släpptes flera av deutländska konkurrenterna in och fick hugga in på de storaprovisionerna.

Det må bära eller brista. Alla de tyska företagsbankerna måsteut i den internationella hetluften annars återstår bara entråkig strid om detaljkunderna på hemmaplan. På hemmaplan ärBanktyskland ett veritabelt getingbo med med än 3.500 banker avalla tänkbara sorter och storlekar från de tre nämnda till småkooperativ. De tre universalbankerna har bara 13 procent avbanktillgångarna och de är inte ens ohotade i toppen. Ensparbank och en hypoteksbank från snabbväxande delstaten Bayern,Bayerische Vereinsbank och Hypobank samt en från likaledesexpanderade Baden Würtemberg, Westdeutsche Landesbank, har fåttkontakt med tätklungan. De investerar kraftigt i ny teknik och ispecialistorganisationer och kommer att följa de andra i hälarna.Dessutom bildas en ny jätte, Bankgesellschaft Berlin, som bästgenom en rad fusioner. Den senaste med Norddeutsche Landesbankannonserades i dagarna. Deutsche har köpt en minoritetspost iden första av de båda Münchenbankerna för att blockerastrukturaffärer söderut, men nyheter om tyska bankfusionerduggar tätt.

Hittills har satsningarna utomlands inte gett rimlig avkastningtrots några spektakulära teknikintroduktioner i New York ochmedverkan i den stora privatiseringen av France Télécom. Tvärtomhar stora summor förlorats i New York och Sydostasien underuppbyggnadsfasen, något som speglas av att Deutsche redovisat enlönsamhet på eget kapital runt åtta procent medan amerikanskakonkurrenter som Merrill Lynch, Citicorp, MorganStanley ochGoldman Sachs brukar hamna mellan 15 och 20.

Möjligen har det skett ett trendbrott i år eftersom den tyskakoncernen i veckan har presenterat ett resultat för det förstakvartalet som närmar sig konkurrenternas gamla nivå därtillhjälpt av den livliga internationella aktiemarknaden.Rörelseresultatet steg 21 procent till 1, 37 miljarder D-mark.Resultatet på värdepappershandeln steg 44 procent till enmiljard och förklarar alltså uppgången.

Vi siktar mot en avkastning på 25 procent på eget kapital föreskatt i slutet av detta sekel, lovade avgående chefen HilmarKopper på bolagsstämman när kvartalsrapporten presenterades.Nästa sekel är ju inte så långt borta.

Men ett enstaka kvartalsresultat och en avgående chefs löftenräcker knappast för att bevisa att Deutsche Banks svåraomorientering börjar bära frukt. Avgående chefer brukar ha lättatt skriva ut växlar på sina efterträdare. Då faller ju en delav de kommande framgångarna på dem själva. Och det förstakvartalets aktiebonanza lär knappas följas av tre likadana.Deutsche Banks svåra balansakt har bara börjat. Det är mycketkvar innan Deutsche Morgan Grenfell kan ses som en kraft atträkna med i New York.

Hilmar Koppers efterträdare Rolf Breuer förefaller dock vara enbättre balanskonstnär än företrädaren. Han skiljer sig frånKopper främst genom sin internationella erfarenhet och sinförmåga att kommunicera med anglosachsare. Å ena sidan är han enklar och strömlinjeformad tänkare, säger folk iLondonorganisationen. Å andra sidan har han en charm som intebrukar känneteckna alla i Deutsche Banks styrelse. Breuer harvarit aktivt inblandad i de olika etableringarna utomlands ochtänker med all sannolikhet fortsätta att driva deninternationella expansion som Herrhausen påbörjade och Kopperfortsatte.

Under Koppers regim har banken också förstärkt närvaron iItalien och Spanien, två bankmarknader där räntemarginalernatraditionellt varit dubbelt så höga som i Tyskland.Vorstandssprecher Herrhausen var en annan sort än Kopper. Hanhade varit finanschef i ett stort industriföretag och han drömdeom att skapa den första riktigt europeiska banken. Det varHerrhausen som 1989 betalade fyra-fem miljarder kronor igoodwill för att få mäklarfirman Morgan Grenfell i London meddrygt tvåtusen anställda. De skulle lära tyskarna investmentbanking. Det har de nog gjort också, men priset blev att MorganGrenfell inte är lika inkilat i de gamla grabbarnas nätverk iLondon längre.

Och det är fortfarande skillnad på brittisk och tysk bankingäven om Frankfurt har moderniserats i raketfart under senare år.Ungefär vid samma tid köpte Herrhausen också aktiemajoriteten iBanco Comercial Transatl ntico i Spanien. I Italien hade han tvåår tidigare förvärvat Banca d”America e d”Italia med 150 kontorav amerikanska Citicorp. När det gällde branschglidning övertill försäkringsbranschen tillhörde Deutsche Bank dem (trotsinnehavet i branschettan Allianz) som gick längst med majoriteti försäkringsbolaget Deutscher Herold och minoritet i Gerling.Den europeiska finanskoncernen började växa fram, frågan varvilken av de skandinaviska bankerna som han skulle bjuda på. MenHerrhausen föll offer för ett terroristattentat ochefterträdaren svängde först pendeln tillbaka till en mertraditionellt försiktig linje som bröts för två, tre år sedanmed den globaliseringsstrategi som går ut på att etablera egnakontor och värva nyckelspelare från konkurrenter på värdepapperoch företagsaffärer.

Kanske kommer Rolf Breuer, som lett denna linje, att återgå tillHerrhausens imperielinje och köpa någon av de större amerikanskakonkurrenterna.

BILDTEXT: Deutsche Banks nye chef Rolf Breuer förefaller vara enbättre balanskonstnär än företrädaren.

FAKTARUTA: Maktportföljen

Marknads- värde Andel, jan 1997,Aktie procent mdr DMDaimler 24,4 9,2Allianz 10,0 6,5München Rück 10,0 2,6Karstadt 25,0 0,5Holzmann 26,0 0,6Südzucker 12,8 0,5Heidelb Zement 10,0 0,4Verein El 6,3 0,7Metallgesellschaft 16,6 0,7En tråkig utveckling Deutsche Bank,miljoner D-mark 1991 1992 1993 1994 1995Räntenetto 10617 10989 11706 11299 10810Provisioner 3846 4722 6357 5596 5602Egen handel 1179 1134 1997 1039 2035Totala intäkt 15642 16845 20060 17934 18447Ändr, % 18 8 19 -11 2Tot omkostn -9670 -10420 -11731 -12531 -13636Ändr, % 18 8 13 7 9Rörelseres 5972 6425 8329 3629 4242Intäkter/Konstnader-tal 1,6 1,6 1,7 1,4 1,4Vinst 3456 4553 5266 3537 3565Skatt 2046 1906 2356 1822 1445Nettovinst 1410 1830 2243 1715 2120Tillgångar 449079 498700 556600 592634 721665Eget kapital 17067 19300 21000 25875 28043Soliditet 3,80 3,87 3,77 4,37 3,90Utdelning 668 695 778 783 897Ant anst tusen 71,4 74,3 73,2 73,5 74,1

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.