Digitalt moment 22

Digital-TV i det statliga marknätet fortsätter att dra ut påtiden. Samtidigt går utvecklingen fort på kabel- ochsatellitområdet.

Den 1 april är det meningen att de digitala sändningarna i detstatliga marknätet skulle dra igång. Så blir det också. Men avde tio kanaler som har fått statens tillstånd att sända digitalti marknätet är det bara en kanal som är redo, nämligen SVT:srenodlade nyhetskanal, SVT 24. Hela projektet är redanuppskjutet en gång. Nu riskerar det att dra ut på tiden ännulängre.Att kalla det statliga projektet fiasko är för tidigt, än. Mendet kan mycket väl vara en lämplig beskrivning, snart.Digital-TV ska ge oss fler kanaler, bättre bild och på sikt ävenmöjligheten att använda TV:n för olika tjänster som shopping,bankärenden med mera. Fördelarna gentemot dagens, analoga,sändningssätt är alltså uppenbara. Men ändå vill inteutvecklingen ta fart. Hela projektet med digital marksänd TVbörjar istället likna en Moment 22-situation.Så länge som det bara är en enda kanal som sänder digitaltkommer ingen att köpa de särskilda digitala så kalladeset-top-boxar som krävs för att ta emot de digitalasändningarna. Och så länge inga hushåll kan ta in sändningarnafinns det ju ingen anledning för flera kanaler att börja sändadigitalt. De TV-kanaler som har fått tillstånd att sändadigitalt i marknätet har i flera fall fortfarande inte kommitöverens med statliga Teracom (bolaget som sköter marknätet) omhur stor avgift de ska betala för att få sända. Den här avgiftenär, givetvis, helt beroende av hur många som kommer att kunna fåin de digitala sändningarna. Vilket är beroende av hur mångakanaler som verkligen kommer att sända och så vidare.

Vem vill köpa?

Moment 22 kan också bäst beskriva situationen när det gäller dedigitala set-top-boxarna. Nokia är hittills enda leverantör avdem. Men Nokia vill givetvis inte tillverka boxar om det intefinns någon marknad. Därmed har det varit osäkert om Nokiaöverhuvudtaget kommer att leverera några boxar till den 1 april.Nu hävdar visserligen Nokia att de är redo att leverera.Problemet är istället radio- och TV handlarna som inte vågarköpa in boxar av Nokia, om det inte finns några kunder. Och utanset-top boxar, kan ingen följa digital-TV-sändningarna, vilketgör kanalerna ännu mer skeptiska till projektet. Och så vidare.Priset på boxarna är satt till 5.000 kronor. Det är dyrt, tillexempel är det betydligt högre än vad exempelvis enparabolantenn kostar. Men så länge efterfrågan inte tar fart kande inte masstillverkas och därmed inte priserna pressas. Ocksådet ett slags moment 22, alltså.Situationen för digital-TV i marknätet är ganska typisk för vadsom händer när en helt ny teknik ska lanseras. Även om självatekniken är överlägsen behövs det företag som fyller det nya medinnehåll. Dessa vill dock inte investera förrän de vet atttillräckligt många verkligen använder tekniken. Och utaninnehåll är det inte lönt för konsumenten att investera i nyteknik

Ketchup

När väl en kritisk massa nås kan däremot en ny teknik mycket välfå en ketchupeffekt. Det är tydligt på internet. När antaletsurfare blev tillräckligt stort, blev det plötsligt intressantför många fler företag att erbjuda intressant innehåll ellerhandel av varor och tjänster på internet. Därmed blev internetännu mer användbart och lockade fler surfare, och så vidare.Ett ganska troligt scenario är därför att TV-kanalerna på siktkommer att subventionera set-top-boxarna för att få fart påanvändandet. Det kan liknas vid mobiltelefonimarknaden, därmobiloperatörerna subventionerar själva telefonerna mottecknande av ett abonnemang. Allt för att få fart påanvändningen och få avkastning på stora investeringar.Det är därför för tidigt att räkna ut projektet och kalla detför fiasko. Det finns många starka krafter som verkar för attutvecklingen ska ta fart, inte minst staten. Men tiden talarinte för projektet. Parallellt sker det nämligen en snabbutveckling för digital-TV på kabel-TV och satellitområdena.Sveriges största kabel-TV operatör, Telia Kabel-TV, har börjatsända med digital teknik. Hittills har drygt 30.000 hushåll köptden särskilda set-top-box som behövs för att ta emot digitalasändningar via kabelnäten. I sommar ska även Stjärn-TV nätetbörja sända digitalt. På satellitsidan har Canal Digital – ägdav franska Canal+ och norska Telenor – börjat att sändadigitalt.

Inte bara marknät

Att TV mer och mer kommer att gå över till att sändas digitaltär det få som ifrågasätter. Tekniken är för överlägsen detnuvarande, analoga, sändningssättet. Men frågan är varutvecklingen kommer att ske. Det börjar mer och mer likna enkonkurrens mellan olika distributionsformer – marknätet, kabeloch satellit. Och i takt med att det statliga marknätet dröjerså ljusnar läget för de andra två.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania