Diös VD: ”Försvarsmakten vill ha ganska stora enheter”

Diös VD Knut Rost tror starkt på den gröna omställningen. Att en av satsningarna, som Northvolt, skulle gå dåligt är något man får räkna med. "Det vore ju konstigt om allting gick på räls", säger han till Afv.
Fastighetsbolagets avgående VD pratar också om:
✓ Affärerna med Nato: "Det är ganska stora enheter de vill ha"
✓ Varför det är kontor som bygger staden: "En stadsdel i våra städer dör aldrig"
✓ Egna framtiden efter Diös: "Kan också finnas möjlighet till egna investeringar"
Diös VD: ”Försvarsmakten vill ha ganska stora enheter” - Knut Rost
Diös VD Knut Rost var en av besökarna på Kapitalmarknadsdagarna i Båstad 2024. Foto: Carl-Johan Kullving

Fastighetsbolaget Diös VD Knut Rost slår sig ned i utomhussoffan vid konferenssalen nära Hotell Skansen i Båstad. Han har varit många gånger på kapitalmarknadsdagarna i Båstad, och detta lär inte bli den sista – även om han lämnar VD-jobbet om ett halvår.

Diös satsar hårt på norra Sverige, tio städer från Borlänge i syd till Luleå i norr. I senaste kvartalsrapporten ökade både hyresintäkter och nettouthyrning, vilket drivs av flera saker enligt Rost.

”Ska man svara politiskt korrekt så ska man säga att det finns en väldigt stark underliggande marknad som drivs av inflyttningen till de här städerna, som i mångt och mycket bygger på den gröna industrialiseringen. Det finns ett tryck underifrån att vilja hyra kontor. Det är det ena”, säger Knut Rost medan en av damernas tennismatcher i Nordea Open pågår 30 meter bort.

”Det andra är att vi är ett väldigt aktivt bolag. Vi skriver två nya avtal per dag, alla arbetade dagar. Och jag har ju mycket energi, så det speglar väl hela bolaget antar jag. Jag pratar uthyrning varje dag, varje timme!”

Under presentationen sa du ”Tack för att obligationsmarknaden är öppen igen!” Vad innebär det för er?

”Det innebär mycket. Nu har inte vi så mycket obligationer men det innebär att det blir en press på bankerna att hålla tillbaka sina marginaler. De har ju haft det ganska bra nu under några år här, både under pandemin och under inflation med högre räntor så har ju de tjänat ganska mycket pengar. Och det är de säkert väl unt. Men ökar konkurrensen så blir det ju större press på marginalerna nedåt och det är bra för oss. Då kan vi skapa bättre resultat för våra aktieägare och vi kan göra mer saker när vi investerar.”

Du sa också att “det är kontor som bygger staden”. På många platser i Norrland är det ju väldigt mycket industri och gruvor som driver på? 

”Roligt att en Malmöbo säger så!” utbrister Rost med ett skratt.

”Alltså det finns så mycket fördomar. Om du tittar på en stad i norra Sverige så är det precis som en stad i södra Sverige. Jag brukar ofta jämföra med Växjö där jag var på somrarna med mina kusiner. Jag jämför Växjö med Luleå. Då ser ju städerna precis likadana ut. Det är den urbaniseringen som har varit. Den visar att infrastrukturen är viktig, att det är viktigt med handel, att det är viktigt med kontor. Det är viktigt med bostäder för att bygga trygga städer. Och alla våra tio städer är ju trygga därför att det är en mix av många segment. Det vill säga en stadsdel i våra städer dör aldrig.”

SÅG BEFOLKNINGSÖKNINGEN KOMMA

När Rost tillträdde som VD för tio år sedan valde Diös att fokusera på tio städer i norr: Borlänge, Mora, Falun, Gävle, Sundsvall, Östersund, Åre, Umeå, Skellefteå och Luleå.

”Jag såg att det skulle kunna bli en befolkningsökning. Det var det inte överallt men jag såg det. De här städerna hade universitet. De hade framåtlutade kommuner och de hade ett aktivt näringsliv. Det fanns en infrastruktur som med dåtidens mått, alltså för tio år sedan, fungerade väldigt bra. Sen kom ju den här gröna industriella omställningen som vi inte hade en aning om”, säger Rost och fortsätter:

”Där har ju städer som Luleå kapitaliserat på att folk vill bo i Luleå eller Luleå med omnejd. Och sen kan man jobba en bit bort med industrin. Den stora, gröna, industriella utvecklingen sker just nu i Boden med H2 Green Steel. Till viss del i Luleå hamn. Men sen har du ju hela Malmbanan. Från Gällivare till Kiruna och så vidare. Men det är skillnad på att ha industrier och att vilja bo där. Men tack vare den gröna omställningen växer städerna i norr som bara den.”

Ett av Diös nyare bostadsprojekt i Östersund.

GÄSTER MED HÖGA KRAV

Knut Rost exemplifierar också med att glasögontillverkaren Synsam tog hem stora delar av sin produktion till Östersund redan innan pandemin brakade loss.

Det har varit en del rubriker kring Northvolt på sistone, hur tänker du kring det?

”Nej, jag kan ingenting om Northvolt. Men däremot så har jag ganska starka åsikter kring den svenska basnäringen, som vi ska vara stolta över vi svenskar. Tänk dig skog, gruvnäring, malm och numera grön energi också. Det är ju den svenska basnäringen.”

”Sen har vi en massa olika sådana innovativa lösningar, där Northvolt är en. Det vore ju konstigt om allting gick på räls naturligtvis”, menar Rost.

Finns det någon osäkerhet för er om några av de här projekten inte skulle bli av?

”Du hade ju Renewcell som gick omkull i Sundsvall. Det var ganska många anställda som skulle återvinna jeans och annan textil. De riskerade ju ganska mycket kapital men det tog antagligen för lång tid. Jag tror det kommer bli fler sådana grejer men då kommer ju andra som tar över. Nu är det ju andra som har tagit över deras lokaler och ska göra något annat här.”

Hur påverkar det er om satsningar inte blir av?

”Jag är ju väldigt optimistisk. Om någon försvinner så gör inte det så mycket för oss. Det kan ju vara katastrof för den som har startat eller de som är delägare i det. Men investeras det 1 500 miljarder svenska kronor så är det mycket pengar. Säg att hälften inte blir av, då är 750 miljarder kronor väldigt mycket fortfarande. Det är fortfarande bra för oss, för vi hör ju till de som har hyror som är fyra gånger högre nu än för några år sedan. Jag är alldeles fascinerad över det”, säger Knut Rost och nämner att konsultbolag och andra underleverantörer också flyttar med den gröna industrialiseringen.

Diös har en topphyra på 3 500 kronor per kvadratmeter för kontor på vissa platser. Hyresgästerna är den typen av bolag med högra krav, enligt Rost.

”De vill sitta i centrum, de vill ha nära till infrastrukturen och de vill ha ett varumärkesdesignat kontor. Sen har de höga krav, men det är ju roligt.”

INGA KASERNER ELLER VAPEN

Under våren 2024 blev Sveriges Nato-medlemskap klart. I flera av städerna som Diös är aktiva i ligger svenska regementen eller flygflottiljer, där Nato-trupp eventuellt kan komma att förläggas framöver.

Vad innebär Nato för er?

”Det trista med Nato är ju att vi behöver Nato över huvud taget. Jag tror fortfarande att det är rätt att vi har gått med, men det betyder för oss företagsmässigt två saker. Det ena är att det kommer att ställas krav på infrastruktur. Där har Sverige setts från nord till syd och från syd till norr liksom från Malmö och Helsingborg upp till Haparanda. Nu väljer man att satsa på väg och järnväg tvärs över Sverige.”

Rost förklarar att Malmbanan från Luleå och uppåt är en led. Sedan bildar finska Vasa, Umeå och norska Mo i Rana en led och även Sundsvall, Östersund och norska Trondheim en tredje led, där det ska kunna ske transporter.

”De här vägarna är ju ganska schyssta för oss, för dig och mig att åka på. Men det räcker ju inte till för stora lastbilar eller tåg för den delen. Jag är helt övertygad om i hela Sverige och särskilt uppe i norr så får vi mycket infrastruktursatsningar.”

Sedan är det det här med att Försvarsmakten och Nato söker nya lokaler.

”Var och hur kan jag inte säga för det är knappt att jag vet. Men det är vissa i mitt bolag som vet och det är ganska stora enheter de vill ha. Så vi håller på att titta på och hyra ut tomma kontorslokaler till någonting nytt”, berättar Rost.

”Alltså det blir inte kaserner och det blir inga vapen där men det kan vara till exempel annan typ av produkter eller administration. Det kan säkert bli relativt stora investeringar med den typen av aktörer.”

Knut Rost slutade som Sverigechef för Ica Fastigheter efter 19 år, lämnade Västerås där hans barn hade vuxit upp och återvände till Östersund när han blev VD för Diös år 2014. Foto: Tobias Ohls

Tufft liv senaste åren

Knut Rost har varit VD för Diös i snart elva år. Vid årsskiftet är det dags att lämna VD-stolen. När han tillträdde i mars 2014 stod aktiekursen i cirka 40 kronor, nu är den uppe i 88 kronor efter att ha toppat på 118 kronor i december 2021.

Varför vill du sluta?

”Nej, jag vill egentligen inte sluta. Jag sa till min styrelseordförande häromdagen att jag kan sitta fem år till och då sa han: ‘Vill du det?!’ Nej men någon gång ska man lägga av. Jag har haft ett tufft liv de senaste åren. Det är ett aktivt liv att vara VD i ett börsnoterat bolag och det är dags att göra något nytt. Även om det känns jobbigt för jag älskar verkligen det här jobbet. Jag älskar Sverige och norra Sverige kanske speciellt nu. Det händer så mycket. Och nu när det har lossnat och räntorna kanske är på väg ner så går vi in i något nytt. Jag tror att 2025-26 kommer det gå bra för Sverige, jag vet inte vad förutom svarta svanar som kan stoppa det”, säger Rost och poängterar att Sveriges statsskuld är ”bland de lägsta i världen” vilket gör att flera infrastrukturinvesteringar kan bli av.

Vad har varit höjdpunkten under din tid som VD?

”Jag älskar att ge energi. Jag älskar att få energi. Alltså varje liten affär är ju så jävla rolig. Det kan ju vara hur mycket jobb som helst som ligger bakom och så blir det någonting. Men ibland blir det inte av och då kan jag bli jättebesviken. Men jag tror att det bästa och skojigaste vi har gjort det var när vi byggde bolaget från början. När jag kom för 10 år sedan och de här tio städerna kristalliserades ut.”

”Vi ägde fastigheter i kanske 25 städer då och så började vi avyttra. Det var en skojig process med styrelsen och med ledningen. Det var ju då jag byggde upp koncernledningen, som är exakt densamma som idag. Så vi har jobbat väldigt… Ja det är fan så läckert alltså.”

Hur lyckas man med det?

”Vi har ju en saying i bolaget som heter KBK – Kör bara kör. Jag sa det på något möte. Men det finns något väldigt essentiellt i det och det är just det att varje medarbetare tar ett beslut hela tiden på den fakta man vet. Så kör bara kör.”

Vad ska du själv göra efter årsskiftet?

”Jag har gått in i två bolagstyrelser, Alecta Fastigheter och sen Archus, som är ett arkitekt- och fastighetsutvecklingsbolag med många anställda. Och jag har väl utrymme för ett eller två bolag till. Men sen får jag se. Det kan också finnas möjlighet till egna investeringar. Jag ska försöka landa och ge min egen familj mer tid. Det vet jag att de vill. De tycker om när jag fixar och donar.”

Bygger du hus själv på fritiden?

”Ja, det har blivit en del genom åren men bara mindre hus som förråd och uthus, inga större hus, det finns inte tid till det. Men det kanske blir nu”, säger Knut Rost med ett leende.

Läs mer:

“Sundsvall is the shit”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.