Dist IT förvärvar svenskt bolag inom elbilsladdning för 185 miljoner kronor

IT-produktsbolaget Dist IT har ingått avtal om att förvärva Electric Fuel Infrastructure Sweden 2, EFUEL, som är ett av Sveriges största bolag inom elbilsladdning. Det framgår av ett pressmeddelande.
Dist IT förvärvar svenskt bolag inom elbilsladdning för 185 miljoner kronor - DistIT.deltaco
Köpeskillingen uppgår till 185 miljoner kronor, varav 45 miljoner kronor betalas i kontanter medan 140 miljoner kronor erläggs genom aktier från en riktad nyemission i Dist IT. Därutöver ingår även en villkorad tilläggsköpeskilling på 140 miljoner kronor som potentiellt kan betalas ut.

”Förvärvet utgör en väsentligt förstärkt, ytterligare exponering mot en av dagens mest definierade strukturella trender och samhällsförändringar. Dist IT förväntar sig att marknaden för elbilsladdningsinfrastruktur i Norden kommer att växa med 70-100 procent procent per år de kommande åren”, skriver Dist It.

EFUEL har en marknadsandel på 30 procent av alla levererade laddboxar i Sverige. Under 2021 väntas bolaget redovisa 120 miljoner kronor i omsättning med en rörelsemarginal på minst 10 procent. Vidare väntas intäkterna sedan öka med 70 till 100 procent under de kommande åren.

Styrelsen i Dist IT har föreslagit till en extra bolagstämma den 3 september för att besluta om den riktade nyemissionen, vilken delvis ska betala förvärvet av EFUEL. Nyemissionen ska högst omfatta 1,6 miljoner aktier till en kurs på 86,09 kronor per aktie. EFUEL:s vd Rasmus Bender har åtagit sig att behålla sina aktier under en period, för att sedan maximalt avyttra 25 procent av aktierna under en fyraårsperiod.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.