DNB: Trots uppgången – aktien kan komma att pressas

Vitrolife vinstvarnade på måndagen med hänvisning minskad försäljning i Asien i spåren av coronaviruset. Investerarna lät sig inte skrämmas och aktien stiger i tisdagens förmiddagshandel. DNB Markets tror dock att aktien kan komma att pressas.

”De flesta patienter som planerar en IVF-behandling kommer sannolikt att söka behandling när utbrottet är över, men eftersom både omfattning och varaktighet är osäker, kommer det troligen att fortsätta att sätta press på aktien”, skriver DNB Markets i en kommentar till gårdagens vinstvarning.

Bolaget meddelade på måndagskvällen efter Stockholmsbörsens stängning att försäljningen i Asien väntas minska med omkring 30 procent som en följd av att patienter väljer att skjuta upp IVF-behandlingar under utbrottet av Covid-19.

Det var mer allvarligt än tidigare väntat, skriver DNB Markets, och konstaterar att även om de inplanerade patienterna kommer tillbaka vid ett senare tillfälle så ät antalet patienter som behandlas vid kinesiska kliniker betydligt lägre än beräknat.

Banken räknar med en negativ effekt på ebitda-resultatet om 3-5 procent för helåret 2020, men det är under förutsättning att problemen är isolerade till det första kvartalet. Bolaget skrev i pressmeddelandet att det inte har sett några reella negativa effekter i andra regioner.

”Dock är det svårt att vid det här stadiet modellera hur utbrottet kommer att utvecklas och vilka effekter vi kommer att se i andra delar av världen”, skriver DNB Markets.

Sedan rapporten den 6 februari, då bolaget flaggade för att coronaviruset skulle komma att påverka försäljningen, har aktiekursen backat omkring 20 procent med dagens uppgång, som strax efter klockan 10 var omkring 3,5 procent, inräknad.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.