Dolda nätverket bakom kryptoraketen Quickbit

Nykomlingen Quickbit är sommarmånadernas hetaste aktie på den svenska marknaden. Bolaget köper och säljer kryptovaluta för miljarder och går redan med vinst. Men bakom den skinande fasaden döljer sig ett dolt personnätverk med kontroversiella inslag.
Dolda nätverket bakom kryptoraketen Quickbit - quickbit_binary_6970358.jpg

I mars 2006 genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot ett kontor på Kungsgatan i Stockholm, bara några portar upp från Stureplan. Målet för operationen var betaltjänstföretaget Scandinavian Net Logistics som på kort tid hade växt till en omsättning i hundramiljonersklassen. Netlog, som bolaget kallades i kortform, var en ny sorts betalningsförmedlare, ett svenskt fintech-bolag redan innan den benämningen fått någon större allmän spridning.

Men Ekobrottsmyndigheten misstänkte att det pågick brottslighet på kontoret. Tillslaget gjordes efter en stor förutredning där tysk underrättelsetjänst, EU:s bedrägeribekämpningsbyrå Olaf och Skatteverket deltog. I korthet gick misstankarna ut på att Netlog var en del i ett upplägg att runda spärrarna för amerikanska medborgare att spela på utländska spelsajter med sina kontokort. Netlog erbjöd en lösning där den enskilda kunden istället köpte en digital produkt som gav ett värdebevis, detta värdebevis kunde sedan användas på den önskade spelsajten. I bankernas och kortföretagens transaktionssystem flaggades därmed inte betalningen som en speltransaktion utan såg ut att vara ett köp av en harmlös produkt på internet. Åklagaren hävdade också att Netlog tömdes på överskottet, bland annat med hjälp av falska fakturor.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco