Doldisen som tar steget ut i offentligheten

Ernström & Co:s vd Fabian Hielte har i det tysta byggt ett miljardkonglomerat. Han har breddat familjebolaget och investerar nu aktivt på börsen och i startups.

Fabian Hielte är fjärde generationens arvtagare och har i snart tio års tid varit vd för familjeföretaget Ernström & Co, som är storägare i börsnoterade fastighets-bolaget Platzer, nischbanken Collector och badrumstillverkaren Svedbergs. Sedan starten har företaget gått från ett framgångsrikt byggmaterialbolag till att tvingas lämna branschen och satsa på nya marknader.

– Det var väldigt dramatiskt. Framför allt var det väldigt emotionellt för morfar, säger Fabian Hielte.

Förutom att bedriva industriverksamhet investerar företaget aktivt i startupsektorn med innehav i Spotify, Izettle och Apotea plus en hel del annat. I fjol deltog man även i en emission för att rädda det krisande mediehuset Stampen, ett bolag som ägs av familjen Hjörne som Fabian Hielte har gifts in i.

Trots de välkända portföljbolagen och investeringarna är en av Göteborgs tyngsta näringslivsfamiljer tämligen anonym. Något som varit självvalt, ska det tilläggas. Fram till före sommaren fanns inte ens en egen hemsida. På senare tid har detta luckrats upp, efter insikten om att man inte kan undvika all offentlighet – särskilt sedan bolaget nästa år firar 100 år.

Prenumeranter kan läsa reportaget Från industriadel till finansadel i sin helhet här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.