Dollarmiljonärerna minskar på grund av handelsoro

Sverige tappar två placeringar på listan över de länder som har flest dollarmiljonärer. Det beror framför allt på den svaga börsutvecklingen förra året och att bostadsmarknaden mattats av.
Dollarmiljonärerna minskar på grund av handelsoro - dollar-pengar-700-161212_binary_6811296.jpg

Den globala handelsoron gör att även förmögenhetsutvecklingen för i år ser dyster ut.

För två år sedan tog sig Sverige för första gången in på listan över de 25 länder som har flest dollarmiljonärer per capita. Förra året klättrade Sverige två placeringar på listan, men i år är Sverige återigen sist på topplistan, visar den årliga World Wealth Report som presenteras av konsultföretaget Capgemini Consulting.

– Det är två huvudfaktorer: börsen och bostadsmarknaden. Börsen har inte gått lika starkt som tidigare år och det har påverkat. Även bostadsmarknaden har mattats av och det slår igenom, säger Johan Bergström, ansvarig för finanssektorn på Capgemini.

Kina minskade
Under 2018 sjönk antalet svenska dollarmiljonärer från 132 000 personer till 129 000. Men det är inte bara i Sverige som förmögenheterna minskat. För första gången på sju år har det varit en total minskning i världen av dollarmiljonärernas förmögenhet, på 3 procent. Den största minskningen har skett i Asien, främst Hongkong och Kina.

– Det finns mycket oro och konflikter därute och det har påverkat den globala handeln i sig, som har minskat. Det påverkar också börskurserna och till viss del valutorna.

Norge uppåt
Norge har däremot klättrat en placering, till plats 19 på topplistan. Även i Mellanöstern har utvecklingen varit stark, i båda fallen delvis till följd av att oljepriserna hållits uppe.

Men sett till hela världen ser även årets förmögenhetsutveckling dyster ut.

– Global oro, med både internationella handelskonflikter och politik, men också en ganska mattad börs gör att vi ser att det här året kan förväntas ha en liknande utveckling som föregående år, säger Johan Bergström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF