Dollarn visar styrka

De svenska obligationsräntorna följde med omvärldsräntorna uppåt under fredagens handel samtidigt som dollarn stärktes markant och brett. Den starka sysselsättningsstatistiken från USA bidrog till rörelserna och ökade sannolikheten för att Federal Reserve höjer styrräntan vid det kommande penningpolitiska mötet i december.

”Enligt vår syn cementerade arbetsmarknadsstatistiken för oktober en första räntehöjning i december. Sysselsättningen och lönerna var mycket starkare än väntat.” Det kommenterar Handelsbanken efter statistiken.

Sysselsättningen ökade med 271.000 jämfört med väntade +180.000, arbetslösheten kom in lägre än väntat vid 5,0 procent och ökningarna av timlönerna var högre än väntat.

”Dagens starka sysselsättningsrapport bör skingra oron att svagheten inom tillverkningssektorn sprider sig till andra sektorer i ekonomin och gör Fed mer övertygad att inflationen kommer att återgå till två procent. Genom att lindra oron som gjort att Fed avvaktat i år, stärker rapporten utsikterna för en räntehöjning i december.” Det skrev Johnny Bo Jakobsen, chefsanalytiker på Nordea, i en kommentar.

Barclays Capital betecknar statistiken som väldigt solid och pekar på att den visar bred styrka. Ordförande Janet Yellens mer hökaktiga retorik, den snabbare skingringen av osäkerheten och en väldigt stark arbetsmarknadsrapport gör att banken ändrar sin prognos för Feds första höjning till december i år, från den tidigare prognosen om en första höjning i mars 2016.

Inför statistiken visade marknadens prissättning en sannolikhet på 58 procent för att Federal Reserve skulle höja räntan i december. I skrivande stund innebär marknadens prissättning en sannolikhet på 70 procent för en styrräntehöjning i december, enligt CME Group.

James Bullard, ordförande för Federal Reserve Bank of St. Louis, uppgav att motiven för att avvakta med en höjning av räntan nu har dämpats. Det finns ett enhälligt stöd inom Fed för att höja räntan gradvis men det väntas ändå bli en sund debatt kring räntehöjningsbanan.

Arbetslösheten förväntas gå ned från dagens nivå på 5,0 procent mot 4-procentsnivån samtidigt som arbetskraftsdeltagandet förväntas gå ned, enligt Bullard.

Charles Evans, ordförande för Chicago Bank of Federal Reserve, uppgav att sysselsättningsökningen i oktober är en bra siffra som ger stöd för hans utsikter avseende 2016. Det är också önskvärt att se en ökad lönetillväxt.

På förmiddagen inkom industriproduktionen för Storbritannien något under marknadens estimat, samtidigt som handelsbalansunderskottet var något lägre än väntat.

”Vi ser att sektorn fortsatt är ett orosmoment på grund av bristande konkurrenskraft, som förstoras av en starkare valuta och regeringens åtgärder (finanspolitisk konsolidering och folkomröstningen om EU-medlemskapet), och vi behöver se en fortsatt förbättring innan vår oro kan avta”, kommenterade Barclays.

I morse inkom industriproduktionen i Tyskland svagare än väntat för september. I går överraskade även tysk industriorderdata på nedsidan. Det bådar inte gott inför nästa fredags tyska BNP-besked, anser ING.

Industriproduktionen i Spanien visade samtidigt en årstakt om +3,8 procent i september, mot väntade +2,8 procent.

Huspriserna i Sverige visar inget tecken på avmattning enligt morgonens statistik, där småhuspriserna under september ökade med 10 procent i årstakt.

I övrigt har ett par ECB-ledamöter uttalat sig. Ardo Hansson är fortsatt skeptisk till ytterligare penningpolitiska stimulanser inom euroområdet, då detta skulle kunna riskera att underminera centralbankens framåtblickande guidning och skada dess trovärdighet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG