Drastiskt börsfall – ”vad är det som händer?”

Under morgonen föll Stockholmsbörsen kraftigt för att sedan återhämta sig. Spekulationerna till börsfallet går varma på Twitter och till nyhetsbyrån Direkt säger Nasdaqs kommunikationschef att man undersöker tappet.
Drastiskt börsfall  – ”vad är det som händer?” - dnb-900
Foto: Terje Pedersen /TT

Stockholmsbörsens breda OMXPI-index backade till närmare minus 8% vid tiotiden på morgonen. Snabbt därefter återhämtade sig indexen, men handlas fortsatt på runt minus 2%.

Ännu har det inte getts någon förklaring till kursfallen, men de gjorde sig även till känna på andra nordiska Nasdaq-ägda börser som Köpenhamn och Helsingfors. Spekulationerna om kursfallet cirkulerar på Twitter. Det spekuleras bland annat i en möjlig ”flash crash”, alltså att fallet orsakats av robothandel.

För nyhetsbyrån Direkt uppger Nasdaq:s kommunikationschef David Augustsson att Nasdaq undersöker om det uppstår något fel hos börsoperatören.

Till SVT säger han säger att fallet berodde  på ”transaktioner på marknaden”, men att han inte vill säga mer i nuläget.

”Vi har en hyfsat god idé om vad som har skett och hoppas kunna gå ut med lite mer detaljer under dagen”, säger han till SVT.

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, säger till TT att raset bero på ett feltryck.

”De verkar som att det är någon form av feltryck på terminsmarknaden. Någon har lagt en för stor volym eller haft en för låg limit men det är fortfarande väldigt mycket spekulation just nu och allt studsar ju upp igen, det talar för att det blivit någon form av feltryck”, säger han till TT.

Även Finansinspektionen utreder nu händelsen.

”Vi har haft kontakt med Nasdaq och undersöker situationen”, säger Susan Vo Bergqvist, på FI, till TT.

Hur Stockholmsbörsen utvecklas och vilka aktier som är dagens vinnare och förlorare hittar du alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.