Drömläge för tre bolag
Biacore i Uppsala är hittills i år kursvinnare med en uppgång på drygt 300 procent. Det är symtomatiskt att detta bolag gått bäst samma år som kartläggningen av människans arvsmassa, genomet, närmar sig sin fullbordan. Biacore är världsledande inom området molekylära bindningsstudier med hjälp av biosensorteknik. Det innebär mätning av två eller flera biomolekyler, exempelvis proteiner och läkemedelssubstanser, och hur de påverkar varann. Man ser hur specifikt de binder, hur snabbt det sker, med vilken styrka etc. Allt mäts i realtid och det krävs ingen tidsödande märkning av substanserna.
Denna teknik är särskilt väl lämpad för studier av proteiners funktion (proteomics). När genomet är kartlagt väntas forskningsinstitutioner och läkemedelsbolag i ökad utsträckning styra över sitt intresse från genstudier (genomics) till proteomics. Trots kursuppgången i år är inte värderingen av Biacore hög, jämfört med motsvarande prislappar på amerikanska företag. De betalas tre-fyra gånger högre, räknat per anställd. Det finns också en utmanande nedvärdering av Biacore om man jämför med ett annan Uppsalaföretag, Pyrosequencing.
Oprövat kort
Pyrosequencing är ett ungt företag, bildat 1997, som kom till börsen i somras via en emission som inbringade 1 miljard kronor. Trots ett högt utförsäljningspris har kursen stigit ca 40 procent och bolaget har i skrivande stund ett börsvärde på fem miljarder kronor, jämfört med drygt tre miljarder kronor för Biacore. Pyrosequencing är ett oprövat kort på en hårt konkurrensutsatt marknad, medan Biacore är väl etablerat; första produkten kom för tio år sedan.
Pyrosequencing är verksamt inom området tillämpad genomics, vilket innebär studier av olikheter i individers DNA. Det är genforskningens andra fas, efter den grundläggande genomicsfasen att kartlägga hela DNA-sekvensen. Det är ett relativt nytt sätt att upptäcka och utveckla läkemedel. Dess produkt (system PSQ96) lanserades i februari. Bolaget går med stora förluster på grund av marknadssatsningarna för att få ut produkten. PSQ96 har dock mottagits väl och nyligen erhölls en prestigeorder från det amerikanska medicinska forskningsrådet NIH.
Den stora skillnaden i börsvärde mellan Pyrosequencing och Biacore är svår att förstå. Biacore, som har god lönsamhet och tror på en årlig vinsttillväxt framöver på 20-45 procent, borde värderas högre. Risknivån är lägre än i Pyrosequencing och de långsiktiga möjligheterna minst lika stora.
Aggressiv strategi
Perbio Science i Helsingborg är det tredje börsbolaget som direkt drar nytta av den ökade forskning som följer av genomets kartläggning. Bolaget säljer olika former av hjälpmedel till forskningen. Det rör sig inte direkt om högteknologiprodukter, men lanseringstakten är hög och en aggressiv förvärvsstrategi tillämpas. Målet är att växa 35-40 procent per år. Också Perbio Science är klart lägre värderat än kollegerna i USA.
Indirekt påverkas flera bolag, exempelvis IT-konsulten Prevas där en tredjedel av de anställda sysslar med bioinformatik, en verksamhet som växer snabbt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.