”Duvorna är tillbaka på Brunkebergstorg trots en våldsamt hög inflation”

Under onsdagen har ekonomer haft fullt upp att kommentera Riksbankens höjning. Breman och Flodéns reservationer mot beslutet tycker de flesta avslöjar duvor i Thedéens mosse.
”Duvorna är tillbaka på Brunkebergstorg trots en våldsamt hög inflation” - Hartman Törnqvist Spector

Hur Riksbankens nya besked ska tolkas är bankernas makroekonomer ganska överens om: Reservationerna mot beslutet, och en försiktig räntebana framöver, pekar åt en duvigare hållning än tidigare. Huruvida det är en bra utveckling råder det dock delade meningar om.

Mattias Persson, chefsekonom och global chef för makroanalys på Swedbank, läser in ett mjukt budskap i Riksbankens beslut. Han skriver så här på Twitter:

”Riksbanken höjde som väntat med 50bps, men ett mjukt budskap och låga inflationsprognoser i närtid… en oenig direktion och en ny reaktionsfunktion och kommunikation som öppnar för oväntat lite flexibilitet.”

Therese Persson, analytiker på Danske Bank, är överaskad av det duviga budskapet från Riksbanken. Hon skriver på Twitter att Riksbankens höjning på 50 punkter var väntad men att ”räntekurvan indikerar bara en höjning på ytterligare 15bp (10+5) i juni och september”.

Anar oro över tillväxten

Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea. Foto Pontus Lundahl

Susanne Spector, chef för makroekonomisk research på Nordea:

”Två av fem rådsmedlemmar ville se en 25 punkts-höjning istället för att öka flexibiliteten. Andra intressanta punkter att ta med sig från rapporten: ”positiva och negativa risker har blivit mer symmetriska” och att Riksbanken verkar mer orolig över tillväxten.”

Fåglar på loftet ett bakslag för Thedéen

Robert Bergqvist, senior ekonom SEB, har mycket att säga om höjningen:

Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom.
Foto: Jessica Gow/TT

”Nu har duvorna hittat tillbaka till Brunkebergstorg trots en inflation som är våldsamt för hög – men på väg ned. Lugnande besked för hushåll att toppen kan vara nära. Skälen: 1. nästa steg är osäkert, 2. direktionen är oenig, 3. räntebana visar topp”, skriver han på Twitter.

Bergqvist ser oenigheten som ett misslyckande av Riksbankschefen.

”Första bakslaget för RB-chefen Erik Thedéen när 40% av direktionen (inkl förste vice riksbankschef Breman) går emot honom. En slutsats till: räntebanan indikerar en säkrare uppfattning i Riksbanken att räntetoppen kan ligga på 3.75%. Men den höjningen kan hänga löst.”

Han gör klart att han håller med duvorna (och förärar dem den gif-dansande artfränden nedan i sin tweet):

”Riksbankens dubbelhöjning sänker tillväxt & inflation. Beslut: +50 pkt till 3.50% (=konsensus). (…) Två ledamöter ville stanna vid 25 pkt! Helt rätt om ni frågan undertecknad.”

Anders Nordberg, investeringsstrateg på Länsförsäkringar Liv, noterar å sin sida på Twitter att ”Riksbanken närmar sig en omsvängning”.

Kommer att tvingas höka till sig

Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, twittrar inte men skriver i en presskommentar:

”Vi uppfattar detta som mjukt från Riksbanken. Antingen så vet Riksbanken något mer om inflationen än vad vi andra vet eller så tror de att inflationen kommer att falla kraftigt under det andra och tredje kvartalet. (…) Vad detta gör med kronan och kronans påverkan på inflationen får tiden utvisa men vi tror inte detta är tillräckligt för att få kontroll över inflationen som nu är över 9%. Vi tror att Riksbanken under sommaren kommer att behöva justera upp sin prognos för styrräntan till minst 4 procent.”

”Riksbanken driver Sverige mot högre arbetslöshet”

Laura Hartman, chefsekonom på LO, går åt andra hållet och dundrar över hushållens situation:

”Besviken men knappast förvånad över räntebeskedet. ⁦Riksbanken⁩ stirrar alltför enögt på inflationen och blundar för konsekvenserna för svenska hushåll och arbetslöshet. Det som behövs är en plan för när räntorna ska sänkas” säger hon till LO-Ekonomerna

”Grunden till inflationen finns i Rysslands anfallskrig och höga energipriser. Räntevapnet är inte effektivt mot den typen av inflation”, fortsätter hon och går till fullskalig attack: ”Riksbanken stirrar alltför enögt på inflationen och blundar för konsekvenserna för svensk ekonomi och arbetslöshet.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.