E24 DOKUMENT: Så lurade Barnevik ABB

Percy Barnevik plockade ut 930 Mkr på ett bräde 1996. Det kunde han enligt schweizisk lag göra genom att flytta från Schweiz till London och genom att han själv som nybliven ordförande tog över ansvaret för sitt eget pensionsavtal och bestämde hur pengarna skulle betalas. Om Percy Barnevik investerat pengarna på Stockholmsbörsen sedan dess har de vuxit till det dubbla eller cirka 2 miljarder kronor.

Uppgifterna avslöjas av en högt uppsatt källa inom ABB till Ekonomi24. Den bild som växer fram till Ekonomi24 är att styrelsen varit helt ovetandes om utbetalningarna och att beloppen även mörkats inför noteringen i USA i april 2001.

Göran Lindahl fick när han avgick som VD avgångsvederlag och pension för sammanlagt en halv miljard kronor. Han har ännu inte fått ut alla pensionspengar. Något uppgift om att han skulle ha flyttat från Schweiz har inte heller framkommit.

Percy Barneviks pensionsavtal sattes som en kombination av slutlön och bonus baserad på ABBs resultat och aktiekurs. Det ingicks 1992 av Peter ”Pirre” Wallenberg tillsammans med dem andre ordförande, schweizaren David de Pury.

Pensionsavtalet sträckte sig över 30 år, mellan 55 och 85 år. Beloppet han skulle få hamnade på 4 miljoner schweizefranc per år, i 30 år. Totalt 148 miljoner franc eller 930 Mkr. Det hade ju gått bra för ABB under Barneviks ledarskap.

Meningen var att det skulle göras en årlig revidering av avtalet inför styrelsen. Men det skedde aldrig. När Peter Wallenberg och David de Pury lämnade över styrelseposten till Percy Barnevik informerades enligt Ekonomi24 aldrig resten av styrelsen om avtalet, som istället hamnade i nye ordförande Percy Barneviks kontroll. Det är det här bråket mellan styrelsen och Percy Barnevik handlar om nu. Med avtalen i sin hand kunde han agera efter eget huvud och bestämma hur pengarna skulle hanteras.

Istället för en årlig revidering i styrelsen tog Percy Barnevik ut hela beloppet – 930 Mkr – på ett bräde 1996, helt i enlighet med schweizisk lag. Tricket var att flytta från Zürich till London.

”Schweizisk lagstiftning möjliggör för en person att få ut hela det framtida pensionsbeloppet, kapitaliserat till dagsvärde, om personen flyttar från landet. Den möjligheten utnyttjade Barnevik”, säger källan till Ekonomi24.

Om Percy Barnevik investerat i en vanlig aktieportfölj borde pengarna ha vuxit till 2 miljarder kronor.

Hade Percy Barnevik bott kvar i Schweiz hade han alltså fått 4,9 miljoner franc per år i 30 år, dvs 30 Mkr. Nu fick han istället allt i en klump med möjlighet att investera pengarna efter eget huvud.

Noterbart är dock att pengarna plockats ur ABB:s pensionsfonder och aldrig påverkat resultatet för själva bolaget ABB. Därför var det ganska enkelt att förstå varför styrelsen aldrig förstått att avkräva Percy Barnevik på någon information. Styrelsen granskar ju inte ABB:s pensionsfonder löpande, de kände inte till andemeningen i pensionsavtalet och hade aldrig informerats om den verkliga orsaken till Barneviks London-flytt.

Göran Lindhals avtal som VD kände bara ordförande Percy Barnevik till. Även vice ordförande Robert Jeker, tidigare vd för banken Credit Suisse, har undertecknat avtalet. Men han anser sig idag ha blivit förd bakom ljuset.

”Avtalet bestod bara av text och innehöll inga siffror. Jag var aldrig medveten om att jag skrev på ett avtal som skulle ge så mycket pengar, säger han till schweiziska tidningen Blick.

De groteska summorna skulle börja nystas upp först i samband med att ABB noterades i USA i april 2001. I dokumenten som lämnades in till den amerikanska finansinspektionen SEC saknade uppgifter om Göran Lindahls lön och avgångsvederlag. Enligt Ekonomi24:s källa nöjde sig SEC med att få veta de aktuella lönevillkoren vid noteringstillfället våren 2001, och då blev det Jörgen Centermans betydligt lägre lön som redovisades.

Finansmannen och styrelseledamoten Martin Ebner tog upp frågan om Göran Lindahls avgångsvederlag på ett styrelsemöte i mars där SEC-dokumenten presenterades. Percy Barnevik lovade att återkomma. Först i augusti, efter ytterligare förfrågningar, presenterades beloppet. Styrelsen lär ha blivit lätt chockerad över det höga beloppet – en halv miljard efter fyra år som VD, även om Göran Lindahl funnits lång tid på ledande positioner i ABB. Martin Ebners fråga till Percy Barnevik blev då hur hans eget avtal såg ut.

Styrelsen påbörjade omedelbart en granskning av avtalen. Percy Barnevik valde att inte samarbeta då han ansåg att han inte brutit mot några avtal.

När Percy Barnevik avgår som ordförande i ABB den 21 november sker det enligt Ekonomi24:s källa som en direkt följd av pensionsbråket. Göran Lindahl kontaktar styrelsen i december och säger sig vilja nå en uppgörelse. Men Percy Barnevik vägrar. Mycket tyder på att han dessutom kände till att pensionsavtalet kunde komma att offentliggöras när han för tre veckor hastigt annonserade att han skulle lämna Sandvik och Investor.

I måndags drogs hela ärendet inför styrelsen. Jacob Wallenberg fick lämna rummet när diskussionen pågick. Han bedömdes som jävig, eftersom han haft Percy Barnevik som sin egen ordförande i Investor. Även Robert Jeker som deltagit i avtalsskrivningen till Göran Lindahl, lämnade styrelserummet.

Enligt Ekonomi24:s källa strider hanteringen av Percy Barneviks och Göran Lindahls pensionsbelopp helt mot hur det brukar fungera i schweiziska styrelser.

”Våra styrelser fungerar lika bra som andra och det är öppenhet som gäller, även när det gäller löner och pensioner. Att det inte varit offentligt är en helt annan sak. ABB utgör ett undantag i Schweiz och alla i företaget är chockerade”, säger källan och säger att det belopp som ABB nu återkräver är ”betydande”.

Normala schweiziska pensionsavtal är konstruerade för att uppgå till 65 procent av lönen. Ingen i ABB har hört talas om pensionsavtal som är baserade på tidigare bonus.

På torsdagskvällen kontaktade Percy Barnevik för första gången ABB för att säga att han vill göra upp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco