EBM väcker åtal mot Brighters grundare och tidigare vd

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot sex personer för misstänkta grova insiderbrott samt marknadsmanipulation. Fem av de åtalade är före detta företrädare för de börsnoterade bolagen Brighter AB och Peptonic Medical AB, en är företrädare för en finansiell samarbetspart till bolagen.
EBM väcker åtal mot Brighters grundare och tidigare vd - Brighters VD Henrik Norström
Brighters tidigare vd Henrik Norström

Enligt Ekobrottsmyndigheten så misstänks bolagens företrädare ha fått en samarbetspart att sälja aktier i de bägge bolagen. Försäljningen av aktier gjordes en kort tid innan bolagen offentliggjorde negativ, kurspåverkande information till marknaden. Likviden för de aktier som samarbetsparten sålde har enligt åklagaren på olika sätt använts för att bistå bolagen med finansiering, vilket inte var känt för marknaden.

Två av de åtalade är hälsoteknikbolaget Brighters grundare Truls Sjöstedt samt tidigare vd Henrik Norström. De åtalas misstänkta för obehörigt röjande av information, marknadsmanipulation samt grovt insiderbrott. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Åtalet rör händelser när Recall Capital, nuvarande Unwrap, sålt stora volymer av Brighters aktier.

Enligt Brighter finns det risk för att åklagaren kan kräva bolaget på 1,5 miljoner kronor.

”Brighter förstår att det finns goda förutsättningar för att eventuella böter för Brighters del kan komma att jämkas. Tingsrätten ska förhålla sig till eventuella förmildrande omständigheter, som till exempel att Brighter har samarbetat fullt ut med Ekobrottsmyndigheten under hela förundersökningen. Brighter avser att yrka för jämkning”, skriver bolaget i en kommentar.

Åklagaren yrkar också på näringsförbud i fem år för Truls Sjöstedt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.