ECB inleder tillgångsköp i oktober

Europeiska centralbanken har beslutat att inleda tillgångsköp i oktober.

ECB kommer att köpa så kallade ABS-tillgångar och kommer också att köpa säkerställda obligationer.

Det säger ECB-ordförande Mario Draghi vid torsdagens presskonferens efter beskedet att styrräntan sänkts till 0,05 procent.

De nya programmen, i kombination med tidigare program rörandelångfristiga lån till affärsbankerna, väntas få en betydande effekt på ECB:s balansräkning, uppger Draghi som vidare säger att direktionen är enig i att man kommer att genomföra ytterligare åtgärder om det behövs.

Dagens beslut var däremot ej enigt, då vissa ledamöter ville göra mer och vissa ville göra mindre, säger Draghi.

Efter dagens sänkning är det inte möjligt att sänka styrräntan ytterligare. Tidigare fanns ett utrymme för tekniska justeringar, men det finns nu inte längre, säger Mario Draghi.

Det nya programmet för köp av ABS-tillgångar benämns ”ABS purchase programme” (ABSPP). Syftet med programmet är att underlätta nya kreditflöden till ekonomin. Beslutet om att inrätta programmet kommer i spåren av den intensifiering av det förberedande arbete som har gjorts på området i linje med tidigare beslut.

Det andra nya programmet, med fokus på köp av säkerställda obligationer, benämns CBPP3. Mer information kring de nya programmen för tillgångsköp avses presenteras efter ECB-direktionsmötet den 2 oktober.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.