ECB lämnar styrräntan oförändrad vid 4,50%

ECB lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 4,50 procent. ECB-rådet upprepar att man är fast beslutet att se till att inflationen inom rimlig tid återgår till det medelfristiga 2-procentsmålet.
ECB lämnar styrräntan oförändrad vid 4,50% - emu-eurozonen-ecb-700_binary_6960958.jpg

Inlånings- och utlåningsräntorna lämnades oförändrade vid 4,00 respektive 4,75%, vilket också var väntat.

”Inkommande uppgifter har i stort sett bekräftat ECB-rådets bedömning av utsikterna för inflation på medellång sikt”, skriver ECB i ett pressmeddelande.

Inflationen har, ledd av lägre livsmedels- och varupriser, fortsatt att falla. De flesta mått på underliggande inflation lättar, lönetillväxten dämpas gradvis och företagens vinster absorberar en del av de stigande arbetskraftskostnaderna. Finansieringsförhållandena är fortsatt restriktiva och de tidigare räntehöjningarna fortsätter att tynga efterfrågan, vilket bidrar till att driva ner inflationen. Men inhemskt pristryck är starkt och håller upp tjänsteprisinflation, skriver ECB.

ECB-rådet upprepar att man är fast beslutet att se till att inflationen inom rimlig tid återgår till det medelfristiga 2-procentsmålet och anser att styrräntorna är på nivåer som ger ett substantiellt bidrag till den löpande disinflationsprocessen. ECB-rådets framtida beslut kommer att säkerställa att styrräntorna förblir tillräckligt restriktiva så länge som behövs.

”Om ECB-rådets uppdaterade bedömning av inflationsutsikterna, dynamiken i underliggande inflation och styrkan i den penningpolitiska transmissionen ytterligare skulle stärka dess tillförsikt om att inflation på ett hållbart sätt håller på att närma sig målet skulle det vara lämpligt att reducera den aktuella nivån av penningpolitisk restriktion”, skriver ECB.

ECB, % april, 2024 Konsensus mars, 2024
Styrränta 4,50 4,50 4,50

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder