ECB:s Jens Weidmann varnar för gröna kvantitativa lättnader

ECB-rådsledamoten Jens Weidmann varnar för att miljömål kan överbelasta penningpolitiken och han är "mycket kritisk" till kraven på gröna kvantitativa lättnader, rapporterar Bloomberg News.

Enligt Weidmann kan en preferens för gröna obligationer i centralbankers tillgångsköp skapa konflikter mot huvudmålet att bibehålla prisstabilitet och eventuellt också riskera att skada centralbankernas oberoende.

“Vårt mandat är prisstabilitet, och implementeringen av penningpolitiken måste respektera principen om marknadsneutralitet”, sade Jens Weidmann.

“Och det kan bli en målkonflikt så snart penningpolitiken dikterar att du måste bromsa och reducera köpen av obligationer”, fortsatte han.

Bloomberg News noterar att Weidmanns hållning kontrasterar mot tillträdande ECB-chefen Christine Lagardes bedömning om att den diskussion om huruvida och hur centralbanker kan bidra till att mildra klimatkrisen bör vara en “prioritet”.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här