ECB: Svagheten i världshandeln kommer bestå

Det dämpade tillståndet för världshandeln, vilken har varit "exceptionellt svag under de senaste åren", kommer sannolikt att bestå. Det skriver Europeiska centralbanken i en rapport.

ECB konstaterar att den årliga importtillväxten har varit lägre än det historiska snittet sedan mitten av 2011 – den längsta perioden på ett halvt århundrade. Detta väcker frågan om huruvida svagheten är en “temporär avvikelse eller ett långsiktigt fenomen som speglar mer fundamentala strukturella förändringar”, skriver ECB.

Rapportens slutsatser finner att svagheten troligen kommer att bestå med anledning av två nyckelfaktorer. För det första har förändringar i världshandelns komposition försvagat den globala handeln.

“I synnerhet har den ökade vikten av tillväxtmarknaderna, vars tillväxt oftast är mindre handelsintensiv, effekter för elasticiteten i den globala handeln”, skriver centralbanken.

Förändringar i den geografiska kompositionen kan förklara ungefär hälften av nedgången i världshandeln på senare år, menar ECB.

För det andra verkar flera strukturella faktorer som lyfte världshandeln i det förgångna, som fallande transportkostnader och avlägsnandet av handelsbarriärer, ha upphört.

“Framöver verkar det som att de strukturella faktorerna inte kommer att ändra på sig i det medelfristiga perspektivet”, konkluderar ECB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.