Efter Afv:s sågning: Riksrevisionen granskar LKAB

I en serie artiklar har Affärsvärlden uppmärksammat hur LKAB:s planerade miljardinvesteringar i produktion av järnsvamp riskerar en enorm kapitalförstörelse. Efter artiklarna har Riksrevisionen beslutat om att inleda en granskning av det statliga bolagets planer.
Efter Afv:s sågning: Riksrevisionen granskar LKAB - LKAB Riksrevisionen
Riksrevisionen har beslutat att granska LKAB:s omställningsplaner. På bild riksrevisor Helena Lindberg. Riksrevisorn utses av riksdagen, för en mandatperiod om 7 år, och kan sedan inte väljas om.

Riksrevisionen har beslutat om att inleda en granskning av LKAB:s planer på att ställa om från försäljning av järnmalmspellets till produktion av järnsvamp.

En omställning som ska göra bolaget klimatneutralt och kan kosta uppemot 400 miljarder kronor i investeringar.

”Detta innebär en betydande omställning av LKAB:s affärsmodell. […] För att genomföra omställningen planerar LKAB att investera upp till 400 miljarder kronor över en tjugoårsperiod. Riksrevisionen avser att granska omställningen av LKAB”, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Om Riksrevisionen 

Riksrevisionen är en oberoende myndighet under riksdagen med uppgift att granska vad statens pengar går till och hur effektivt de används. Myndigheten har genom sina revisioner möjlighet att ge riksdagen en oberoende revision av statens aktörer. Genom sina revisioner är de ansvariga för att utvärdera konsekvenserna av olika politiska beslut.

Källa: Riksrevisionen

Granskningen kan ta 15 månader

Magnus Landergren är projektledare av LKAB-granskningen på Riksrevisionen.

”Det är alltid intressant för oss när en myndighet eller statligt bolag planerar en så omfattande åtgärd. Förutom investeringens storlek så har det ju också en stor påverkan på energisystemet. Det är väldiga mängder el som LKAB och andra bolag i Norrland förväntas använda”, säger han.

Inledningsvis kommer man att avgöra vilken metod för granskningen som blir aktuell.

”Det första steget är att vi spenderar någon månad eller två med att ta fram ett upplägg för hur vi ska genomföra granskningen. Sedan fattas beslut om att granskningen ska genomföras eller läggas ner”, säger han.

Att genomföra en granskning och skriva en granskningsrapport tar vanligtvis mellan ett år och 15 månader.

Afv:s artiklar om LKAB

Afv har i en serie artiklar granskat statliga LKAB och deras omställningsplaner. I en analys av LKAB och deras planerade miljardsatsningar menade Afv att det var svårt att se ekonomiska fördelar även i ett positivt scenario.

”Även schysst räknat har vi alltså svårt att se någon stor uppsida företagsekonomiskt i satsningen på järnsvamp. Om projektet däremot inte faller väl ut kommer skattebetalarna att ha gjort den förmodligen absolut sämsta investeringen i svensk historia”, hette det. Det betonades också att risken fanns för att skattebetalarna skulle behöva stå för notan i en ”exempellös kapitalförstöring”.

I en krönika om LKAB:s jätteinvesteringar i grönt stål  – ”Grönt stål ger grönt ljus för dunkel logik” – skrev chefredaktör Peter Benson:

”Hela satsningen på ’grönt stål’ i Norrbotten vilar på oerhört svaga argument. Att järnmalm är världens största produkt för torrbulkfrakt över världshaven talar sitt tydliga språk: Det finns inga avgörande synergier i att lägga stålverk intill järnmalmsgruvor.”

Även argumenten om billig el i norr ifrågasattes.

”För att det ska ske så måste man tänka sig enorma felinvesteringar i ny kraftproduktion i Norrbotten eftersom själva premissen för låga priser i norr är att elen inte ska nå aktörer söderut där behovet är större och priserna högre”, skrev Benson.

Riksrevisionen bekräftar att de internt tagit del av Afv:s artiklar om LKAB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets