Efter Pelosis besök: Fler amerikanska politiker besöker Taiwan

En delegation av amerikanska lagstiftare anlände till Taiwan i söndags, efter talmannen Nancy Pelosis besök för nästan två veckor sedan och som fick Kina att inleda flera dagar av hotfulla militärövningar.
Efter Pelosis besök: Fler amerikanska politiker besöker Taiwan - taipei-taiwan-700_binary_6977723.jpg

Delegationen på fem personer leds av den demokratiska senatorn Ed Markey från Massachusetts. Han ska träffa president Tsai Ing-wen samt andra tjänstemän för att diskutera gemensamma intressen och bland annat att minska spänningarna i Taiwansundet och investeringar i halvledare. Det rapporterar bland annat nyhetsbyrån AP och CNN.

Fyra personer från delegationen ska ha landat i söndags i Taipei. Markey ska ha ankommit med eget plan efter hans besök i Sydkorea under söndagsmorgonen. Medlemmarna ska bekräfta USAs stöd för Taiwan.

Kinesiska stridsflygplan ska ha fortsatt korsat mitten av Taiwansundet även efter militärövningarna. En högt uppsatt tjänsteman i Vita huset ska ha sagt att Kina använt Pelosi-besöket som en förevändning för att inleda en intensifierad påtryckningskampanj mot Taiwan.

”Kina har överreagerat och dess handlingar fortsätter att vara provocerande, destabiliserande och saknar motstycke”, sade Kurt Campbell, biträdande assistent till president Joe Biden, vid ett samtal med journalister.

USA säger att man inte stöder självständighet för Taiwan, men att dess meningsskiljaktigheter med Kina bör lösas på fredlig väg. Campbell ska ha sagt att USA kommer skicka krigsfartyg och flygplan genom sundet under närmaste veckorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets