Egna personalen på Riksbanken friade Ingves från jäv 

Riksbankens egna personal friade riksbankschefen Stefan Ingves från jäv. Det var inte en extern utredare som tittade på frågan. Det rapporterar Svenska Dagbladet, SvD.
Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Pontus Lundahl
Nu kommer kritik från såväl en professor som Transparency International.

Det var strax före jul som riksbanksfullmäktige presenterade sin granskning av Stefan Ingves och Cecilia Skingsley. Resultatet var att båda friades från jäv.

SvD hade tidigare avslöjat att riksbankscheferna ägde aktier i bolaget som centrabalbanken också stöttat under coronapandemin. Detta föranledde en utredning som riksbanksfullmäktige genomförde med hjälp av revisionsjätten KPMG.

KPMG kartlade direktionen, men genomförde inte någon rättslig prövning av riksbankschefernas eventuella jäv. Den rättsliga prövningen gjordes av chefsjurister på Riksbankens egna kansli, enligt SvD.

Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det var olämpligt att låta personer som stod under Ingves granska honom istället för helt oberoende parter. Även Ulrik Åshuvud, ordförande på Transparency International Sverige, är kritisk. Han menar att Riksbanken som en central myndighet och med en central funktion i Sverige borde kunna uppvisa en oberoende utredning.

Riksbanken har i en kommentar uppgett att man inte ser några problem med upplägget. Riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein (S) har avböjt att kommentera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets