EKN lanserar en ny garanti för unga tillväxtbolag

EKN, Exportkreditnämnden, lanserar en ny garanti för unga tillväxtbolag. Syftet är att öka företagens möjligheter till bankfinansiering och innebär att företag kan använda EKN mycket tidigare än idag, enligt ett pressmeddelande.
EKN lanserar en ny garanti för unga tillväxtbolag - carl-johan-karlsson-hiresfix
Carl-Johan Karlsson. Foto: Lasse Karkkainen

Garantin gäller för lån till företag i ett tidigt skede av sin tillväxtresa som exporterar, har planer på export eller är underleverantör i exportaffärer.

”Det här är precis vad unga tillväxtbolag behöver. Trots hög tillväxtpotential har dessa företag hittills haft begränsade finansieringsmöjligheter hos banker eftersom de saknar historik att luta sig mot. För att få banklån krävs säkerhet som företagen många gånger inte kan tillhandahålla”, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp, EKN.

Genom att EKN täcker 75% av bankers och andra kreditgivares risk ökar företagens möjlighet att få lån.

”Det är alltid utmanande för tidiga bolag att få rörelsefinansiering. Den senaste tidens oro har inte gjort det lättare. EKN vill hjälpa företagen att övervinna utmaningarna”, säger Carl-Johan Karlsson.

Garantin gäller för lån och checkkredit till exportföretag och underleverantörer i exportaffärer. Företaget kan vara så pass nytt att det endast har ett enda årsbokslut. Även om resultatet inte måste vara positivt ska framtidsutsikterna och tillväxtpotentialen vara goda.

Garantitagare är banker och andra kreditgivare. Garantierna ställs ut på kreditbelopp upp till 10 miljoner kronor per låntagare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.