Ekonom: ”Nu ökar trycket på större räntehöjningar än vad Riksbanken sagt”

Kärninflationen i juli var klart högre än vad Riksbanken hade förutspått, skriver flera ekonomer på Twitter.
Therese Persson
Danske Bank-ekonomen Therese Persson menar att trycket högre räntehöjningar från Riksbanken ökat i och med inflationssiffrorna för juli.

KPIF-inflationen sjönk till 8% i juli – men det var tack vare tillfälligt lägre elpriser. Problemet är att kärninflationen steg till 6,6% under månaden, skriver Swedbanks prognoschef på Twitter.
Han lägger till att det är klart högre än Riksbanken prognos på 5,8%.

”Dessutom kommer inflationen sannolikt att fortsätta stiga i höst”, skriver Wallström.

Swedbank står nu fast vid prognosen att Riksbanken höjer räntan med 75 punkter i september, skriver Wallströms kollega Knut Hallberg på samma plattform.

Även Danske Banks ekonom Therese Persson tar fasta på att kärninflationen landade på 6,6% och klart högre än den svenska centralbankens prognoser.

”Det ökar trycket på större räntehöjningar än vad Riksbanken har kommunicerat”, skriver hon.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije skriver på Twitter att dagens inflationssiffror från SCB möjligen kan ”vara ett tecken” på att vi börjar närma oss en inflationstopp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets