Ekonomiprofessor: Amorteringskrav fel väg att gå

Att införa amorteringskrav och skuldkvotstak i Sverige vore fel väg att gå, anser ekonomiprofessor Lars Jonung som befarar att sådana åtgärder skulle riskera att få allvarliga snedvridningseffekter.

”Alla kommer att söka metoder för att kringgå ett system med nya kreditregleringar. Det kommer att växa fram skugginstitut som erbjuder finansiering. Vi riskerar ett byråkratiskt elände när den sedvanliga prismekanismen sätts ur spel”, resonerar han enligt en intervju med Svenska Dagbladet.

Jonung anser dock att regeringen och Riksbanken måste samarbeta för att minska svenska folkets efterfrågan på lån och göra det dyrare att låna pengar. Svensk ekonomi växer i en hygglig takt, men den är drogad av låga räntor, enligt Lars Jonung som är professor emeritus i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.

Han var ordförande för Finanspolitiska rådet mellan åren 2012-2013.

Jonung vill se en översyn av skattesystemet och hyresregleringen så att hela beståndet av bostäder kan utnyttjas bättre. Han vill bland annat trappa ned ränteavdragen.

”Vill man minska utlåningen måste räntan höjas och att ta bort ränteavdragen är ett utmärkt sätt att höja räntan. Det bör ske ordnat och gradvis över fem till tio år”, argumenterar han.

Jonung lyfter fram att det finns olika sätt att minska avdragen, såsom att begränsa mängden avdrag per individ eller hushåll, eller att sänka kapitalbeskattningen och därmed ränteavdragen den vägen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.