Elanders lyfter på backande börs

Stockholmsbörsen ligger kvar i negativt territorium under tidig eftermiddag i väntan på kvällens centralsbanksnyheter från USA.

Tendensen på de stora Europabörserna är likartad där Frankfurt är ned 0,9 procent och London ned 0,8 procent.

Oljepriset är fortsatt under press och på marknaden spekuleras det i vilka indirekta effekter prisraset kan få på olika områden, såväl företagsekonomiskt som politiskt.

SIX Generalindex var vid klockan 14.04 ned med 0,7 procent till 436 och OMXS30-index sjönk 0,8 procent till 1.403. Omsättningen var 6,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 9,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Dagens stora höjdpunkt blir det penningpolitiska beskedet från Federal Reserve klockan 20.00 svensk tid. Förväntningarna är att Fed ändrar språket och ersätter skrivningen om ”betydande tid” med någon skrivning om tålamod. Kvällens besked omfattar även nya prognoser och en presskonferens med Janet Yellen.

Från Ryssland kommer uppgifter om att det ryska finansdepartementet har börjat sälja ”överskott” i valutareserven och att man bedömer rubeln som ”extremt undervärderad”. Rubeln, som sedan sommaren har tappat cirka hälften av sitt värde mot dollarn. Beskedet ledde till en förstärkning av rubeln.

Oljepriserna har fortsatt att falla under dagen jämfört med de noteringar som var när de europeiska marknaderna stängde vid halv sex i går. Brenten handlas under 59,00 dollar fatet medan WTI handlas under 55 dollar.

Trots oljeprisnedgången noterar flera oljebolag uppgångar i dag. Det största av dem, Lundin Petroleum, var upp 1,3 procent.

Cassandra Oil steg 10 procent efter att ha sålt den första oljan från processanläggningen som installerades i Irak i somras. Försäljningen, som omfattade en tankbil, uppgavs ha litet ekonomiskt värde för bolaget men ett ”signifikant” värde för relationen med de irakiska myndigheterna.

Enquest sjönk däremot med 4,1 procent, tyngd av sänkt rekommendation från RBC Capital Markets till underperform från tidigare sektor perform.

Bland börsens mest omsatta aktier fanns Nordea som noterades för en nedgång på 1,5 procent. Banken är en av de banker i Europa med störst exponering mot Ryssland i absoluta tal, skrev Credit Suisse i en analys i går.

Ett annat bolag med Rysslandsexponering är Oriflame som har det stora landet i öster som en av sina största marknader. Mot bakgrund av rubelns kräftgång avser bolaget att ”markant” höja sina priser i rubel nästa år. Aktien var ned 3,7 procent.

Två banker har nya rekommendationer för Boliden. DNB har inlett sin bevakning med en säljrekommendation och en riktkurs på 104 kronor, medan SEB har höjt sin rekommendation från sälj till behåll och sin riktkurs från 114 till 121 kronor. Boliden tappade 0,2 procent till 120,60 kronor.

På metallmarknaden noterade kopparpriset i dag en nedgång med 1,4 procent till 6.275 dollar per ton. Handelsbanken befarar att kopparpriset kommer att följa järnmalmsprisets svaga utveckling, och bankens prognos är ett fall i koppar till under 5.500 dollar nästa år.

Mekonomens beslut i går om att lägga ned verksamheten i Danmark har vunnit gillande bland analytikerna. Pareto höjde sin rekommendation för aktien från behåll till köp och skruvade upp riktkursen från 185 till 215 kronor. Även Danske Bank höjde riktkursen, från 180 till 195 kronor, men upprepade däremot rekommendationen minska. Aktien var upp 2,6 procent till 197,50 kronor.

Tryckerikoncernen Elanders var en stor vinnare med en uppgång på 30 procent sedan bolaget lämnat en omvänd vinstvarning. Resultatet före skatt bedöms hamna på 125-135 miljoner kronor, mot tidigare beräknade omkring 2013 års resultatnivå vid 102 miljoner kronor.

Hemfosa var ned 2,3 procent till 146 kronor. Tidigare i dag kom besked om att Ikano har sålt knappt 1,7 miljoner aktier för 143 kronor styck.

Kemibolaget Nexam tappade 19,6 procent. Bolaget och den tyska kemijätten BASF beslutade ”gemensamt” att inte förlänga ett exklusivitetsavtal för PA 66-formuleringar innehållande Nexams tvärbindare.

Arbetet med Basf kommer dock fortsätta och bolagets styrelseordförande Lennart Holm uppger för SIX News att man räknar med att kunna komma igång med material till Basf under 2015.

Hörlursföretaget Jays föll 24 procent. Bolaget rapporterade en ökad försäljning men lägre lönsamhet vilket uppgavs bero på den starka dollarn, öppnandet av den franska filialen och kampanjrabatter.

I morgon, torsdag, kommer MQ och SAS med rapporter. MQ steg 0,3 procent, medan SAS ökade 1,3 procent.

Index                      

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

436    

-0,7    

+7,1

OMX Stockholm 30            

1403    

-0,8    

+5,2

SIX Avkastningsindex         

790    

-0,7   

+10,7

SIX Sverige cykliskt 15      

377    

-0,8   

+10,3

SIX Sverige defensivt 15     

432    

-0,9    

+7,6

SIX Volatilitetsindex       

18,5    

+4,4   

+51,1

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.