Electrolux faller tungt på börsen

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt på måndagen efter förra veckans uppgångar. Electrolux utmärkte sig i bottenskiktet efter söndagens vinstvarning. Även Hexagon pressades efter att vd Ola Rollén återigen sålt en stor post aktier i mätteknikbolaget.

Vid 12.30-tiden var OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.776. Aktier för 6,5 miljarder hade då omsatts. Även bland de europeiska börserna var riktningen uppåt på motsvarande index med uppgångar på 0,6 procent i Frankfurt och 0,9 procent i Paris.

Electrolux var ner 11 procent efter att på söndagen ha meddelat att fabriksproblem i USA, bokföringsmässiga justeringar samt lagerjusteringar hos en ”mycket stor kund” kommer att påverka resultatet negativ med cirka 70 miljoner dollar i det fjärde kvartalet.

Electrolux vinstvarnar – höga kostnader i USAVitvarutillverkaren Electrolux vinstvarnar för det fjärde kvartalet.  

Under en telefonkonferens på måndagen sade bolagets vd Jonas Samuelsson att drygt hälften av kostnaderna kommer från fabriksproblemen och att dessa successivt kommer att mildras under 2020. Kundproblemet bedöms vara isolerat till det fjärde kvartalet.

Hexagon stack också ut med ett kurstapp på drygt 4 procent. I fredags kväll blev det känt att vd Ola Rollén sålt mer än halva innehavet i mätteknikbolaget. Han äger därefter cirka 287.000 aktier. Ola Rollén ägde 3,7 miljoner aktier i början av 2011 och han har minskat sitt innehav i flera omgångar de senaste åren.

Ola Rollén säljer hälften av innehavet i HexagonMätteknikföretaget Hexagons vd Ola Rollén har sålt 300.000 aktier i bolaget och har därefter kvar 286.900 Hexagon-aktier till ett värde av cirka 165 miljoner kronor baserat på senaste stängningskurs. 

H&M gick i motsatt riktning och sällade sig till toppskiktet bland storbolagen med en uppgång på 1,6 procent. Klädbolagets försäljning steg 5 procent i kvartalet september-november, jämfört med 6 procent i samma kvartal föregående år. Analytikerna i Infront Datas sammanställning hade räknat med en ökning på 5,7 procent. Jämfört med förra året påverkades kvartalet av kalendereffekter, främst som en följd av att Black Friday i år inföll en vecka senare och därför kommer en del av Black Friday-onlineförsäljningen att redovisas i december.

H&M:s försäljning ökar mindre än väntatH&M:s nettomsättning ökade med 9 procent i det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019. I lokala valutor ökade omsättningen med 5 procent jämfört med föregående år. 

Bäst inom storbolagsindex gick Astra Zeneca som var upp 2,7 procent utan större avtryck i nyhetsflödet. Även Tele2 och och Nordea noterades högt upp med uppgångar på 1,5 respektive 1,6 procent.

ABG Sundal Collier har återupptagit sin bevakning av Ericsson med ett köpråd för aktien, och aktien steg 1,5 procent.

Smart Eye tilldelades en köprekommendation i måndagens upplaga av Dagens industri. Bilsäkerhetsföretaget var upp 3,6 procent.

DI: Köpläge i bilsäkerhetsföretaget – men ha tålamodNya regler ger bilsäkerhetsföretaget Smart Eye vind i ryggen och nästa år kommer biljättarnas upphandlingar av bolagets teknik att intensifieras, skriver Dagens Industri som räknar med att det ökade orderflödet ger aktien en nu knuff uppåt. 

Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för EQT till behåll från köp. Aktien backade 4,2 procent.

Skistar handlas utan rätt till utdelningen på 3:50 kronor från och med måndagen, men aktien klarade sig bättre i inledningen med en kursnedgång på 1,8 kronor.

Gaming Innovation Group (GIG) var ett av de bättre bolagen i Stockholm med en uppgång på 16,4 procent. Det som synts i nyhetsväg var att Hard Rock lanserat sportbok tillsammans med GiG i den amerikanska delstaten Iowa inom det samarbete som varit känt sedan tidigare.

First North-listade Alelion, som är verksamt inom applikationsanpassade litiumbaserade energilagringsystem, steg 26 procent efter att bolaget på måndagen meddelat att det tecknat avtal med såväl finländska Cargotec och Huddig.

På måndagen parallellnoterades det finländska läkemedelsutvecklingsbolaget Herantis på First North Stockholm. Den nyemission på 25,6 miljoner kronor som Herantis gjorde inför parallellnoteringen med teckningskurs 71 kronor övertecknades ”flera gånger”. Vid lunchtid gjordes avsluten i aktien på 83:50 kronor på First North i Stockholm.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.