Elon Musk åter upp i rätten för marknadspåverkan

Elbilstillverkaren Teslas vd, Elon Musk, tvingas ånyo upp i rätten för det omtalade Twitterinlägget om att bolaget skulle köpas från börsen, rapporterar flera medier. Den här gången är det en grupp aktieägare som stämt honom.
Elon Musk.

En federal domare beslutade på onsdagen att Elon Musk måste ställas till svars för en tweet där han hävdade att finansieringen var säkrad och att Tesla skulle tas från börsen med ett anbud värt 420 dollar per aktie.

Tweeten sändes ut den 7 augusti 2018 och var en av de främsta orsakerna till den rättsliga tvisten mellan Elon Musk och finansinspektionen SEC, som renderade i att vd:n och grundaren tvingades avgå från posten som ordförande. Han fick dessutom betala 20 miljoner i böter.

En grupp aktieägare stämde Elon Musk och hävdade att han med ont uppsåt skickat ut tweeten för att orsaka volatilitet i aktien, något de nu ska ges chansen att bevisa. Vissa ägare har hävdat att Elon Musk avsåg att ”bränna blankare” – ett löfte han uttalat vid flera tillfällen för att straffa de investerare som gått in i positioner för att tjäna på en vikande aktiekurs.

Aktien steg initialt med 13 procent efter tweeten, men kort därefter inleddes en rejäl sättning i aktiekursen.

Grupptalan svarar för de investerare som köpte eller sålde aktien under dagarna 7-17 augusti, när Elon Musk gav beskedet att Tesla skulle förbli ett börsnoterat bolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.