”Elpriset får begränsad effekt på inflationen”

Även om utvecklingen av elpriset är svår att tyda är effekterna på inflationen troligtvis begränsade, skriver Nordeas analytiker Ludvig Cedemar i en makroanalys.
Elpriser, inflation
Foto: Fredrik Sandberg / TT och Henrik Montgomery/TT

Elmarknaden påverkas av den pågående klimatomställningen. Detta genom att produktionen av el blir dyrare och mer volatil såväl som att efterfrågan på el ökar. Det skapar ett uppåttryck på elpriserna, men samtidigt kan förväntade produktivitetsökningar borga för framtida lägre elpriser. Det skriver Nordeas analytiker Ludvig Cedemar.

Han pekar på de scenarier för den svenska elmarknadens framtid som Energimyndigheten och Svenska kraftnät har tagit fram. Där pekar Svenska kraftnäts modellsimuleringar på att elpriserna kommer att ligga stilla eller vara något under dagens nivåer. Enligt Energimyndigheten kommer dock elpriset stiga från och med 2030, i vissa scenarier ganska mycket.

”Den stora variationen mellan de olika scenarierna illustrerar den osäkerhet som präglar elmarknadens framtid och svårigheterna med att modellera det komplexa elsystemet”, skriver han.

På kort till medellång sikt väntas omställningen av energisystemet leda till en negativ utbudschock. Det är något som vanligtvis leder till en högre inflation, skriver Cedemar. Men han noterar vidare att om man tittar på ovan stående scenarier skulle elpriserna i snitt höja KPIF-inflationen med endast omkring 0,1 procentenhet per år. Dock kan en ökning av hushållens användning av el leda till att elens vikt i KPIF ökar. Det skulle i sin tur ge större effekt på inflationen.

”Förutsättningarna för prisbildningen på den svenska elmarknaden ser som sagt inte ut att ändras radikalt under 2020-talet, men därefter kan elpriset stiga mer och få större genomslag på inflationen”, skriver han.

Större fluktuationer för elpriset

Dock noterar han att elpriserna även påverkar inflationens volatilitet. Här menar han att Svenska kraftnäts simuleringar pekar på att variationen för elpriser från vecka till vecka kan fördubblas fram till 2035. Det kan leda till kraftigare förändringar av KPIF-inflationen från en månad till en annan.

”Sammanfattningsvis kan förändringarna av elmarknaden bidra till att lyfta inflationen i framtiden. De skulle även kunna leda till att inflationen blir mer volatil. De genomsnittliga effekterna är dock små och den långsiktiga inflationsbanan ser inte ut att ändras på något dramatiskt sätt”, skriver Cedemar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.