Embracer genomför åtta förvärv

Gamingbolaget Embracer har meddelat sammanlagt åtta förvärv under morgonen.
Embracers VD Lars Wingefors
Lars Wingefors. Foto: Embracer

Embracer förvärvar genom sitt helägda dotterbolag Saber Interactive 100 procent av Malta-baserade 4A Games. ”4A Games är en framstående oberoende AAA-utvecklare för PC och konsol som ligger bakom den framgångsrika Metro-franchisen och är en långsiktig utvecklingspartner till den av Embracer ägda förläggaren Deep Silver. Genom förvärvet tillför Embracer en ansedd grupp om 150+ personer uppdelat på två studios på Malta och i Ukraina samt förstklassig internt utvecklad och ägd First-Person-Shooter (FPS) teknologi till koncernen”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den initiala köpeskillingen uppgår till cirka 36 miljoner dollar på en kassa- och skuldfri basis och betalas kontant samt med nyemitterade B-aktier. Därtill utgår en tilläggsköpeskilling, förutsatt att överenskomna milstolparna uppfylls, om högst 35 miljoner dollar. 4A Games förväntas generera en nettoomsättning om cirka 20 miljoner euro för perioden januari-december 2020, med ett justerat rörelseresultat om cirka 12 miljoner euro.

I det andra förvärvet köper Embracer 100 procent av aktierna i USA/Kanada-baserade New World Interactive (NWI). NWI är en prisbelönad indie-inspirerad skapare och utvecklare av First-Person-Shooter (FPS) IP:er för PC som grundades 2010 i Nordamerika. Genom förvärvet adderar Embracer Group sin första studio i Kanada och etablerar ett starkt fotfäste för ytterligare tillväxt. NWI består av ett passionerat team med cirka 40 personer med huvudkontor i Denver, CO (USA) och en utvecklingsstudio i Calgary, AB (Kanada), inklusive cirka 35 spelutvecklare under ledning av Keith Warner (VD).

NWI har släppt tre egenutvecklade PC-titlar, utvecklat en dedikerad fanbas med mer än 10 miljoner spelare och arbetar med en spännande projekt-pipeline med potential att uppnå AAA-resultat på marknaden. Köpeskillingen kommer inte att offentliggöras. Embracer förväntas få igen sina investeringar under loppet av cirka tre år när nuvarande utvecklingsprojekt släpps, skriver bolaget.

Det tredje förvärvet som genomförs är köpet av samtliga aktier i Tyskland-baserade Deca Live Operations (DECA). DECA Games, grundat av Ken Go som även är säljaren, är en mobile asset care och live-operations (LiveOps) expert inom spelsegmentet free-to-play (FTP).

Genom förvärvet adderar Embracer Group ett starkt team som bildar en grundsten i etablerandet av en växande och lönsam mobil- och FTP-verksamhet inom koncernen, samtidigt som DECA kommer att dra nytta av Embracers IP-katalog, tillgång till kapital och affärsflöde. Den initiala köpeskillingen uppgår till cirka 25 miljoner euro och betalas genom nyemitterade B-aktier, samt en tilläggsköpeskilling, under förutsättning att överenskomna intäktsmål uppfylls, om högst cirka 60 miljoner euro.

Och i det fjärde förvärvet förvärvar Embracer Groups helägda dotterbolag Amplifier Game Invest den starka tiomanna-spelutvecklingsstudion Vermila Studios. Amplifier Game Invest förvärvar 100 procent av aktierna i Vermila Studios genom att betala de två grundarna ett initialt belopp om 0,9 miljoner euro, varav 60 procent kontant och 40 procent i Embracer Group B-aktier. En tilläggsköpeskilling i form av Embracer Group B-aktier kan också komma att betalas ut till de två grundarna om vissa överenskomna finansiella mål uppnås under de kommande 5-10 åren.

Förvärv nummer 5: Embracer köper genom Amplifier Game Invests den Österrike-baserade utvecklingsstudion Rare Earth Games med ett team av mycket erfarna branschveteraner. Förvärvet är Amplifier Game Invests första investering i Österrike. Rare Earth Games fokuserar på actionfyllda multiplayer-speltitlar för PC, konsol och molntjänster. Köpeskillingen till de tre grundarna är ett initialt belopp på 0,3 miljoner euro, varav 70 procent kontant och 30 procent i Embracer Group B-aktier.

Förvärv nummer 6: Amplifier Game Invest förvärvar också de återstående 50 procent av aktierna i Palindrome Interactive, en spelstudio med 14 medarbetare belägen i Skövde. Förvärvet gör Palindrome Interactive till ett helägt dotterbolag till Amplifier Game Invest. Till de återstående fyra grundarna betalas ett initialt belopp på 21,5 miljoner kronor, varav 70 procent kontant och 30 procent i Embracer Group B-aktier. Utöver den initiala betalningen kan en även tilläggsköpeskilling komma att betalas ut.

Förvärv nummer 7: Embracer Groups helägda dotterbolag THQ Nordic förvärvar 100 procent av den Österrike-baserade utvecklingsstudion Pow Wow Entertainment för en icke offentliggjord köpeskilling. Studion har för närvarande 20 utvecklare med AAA- och GaaS-erfarenhet. Teamet är främst inriktat på att utveckla nya IPs för PC och konsol med målet att skapa underhållande varumärken i en stark kultur av communitydriven utveckling och verktyg för användargenererat innehåll.

Slutligen, Embracer Group köper Sola Media. Företaget är en försäljningsagent för internationella film- och TV-rättigheter baserad i Stuttgart, Tyskland. Bolaget distribuerar barn- och familjefilmer över hela världen. Sola Media grundades 2004 av Solveig Langeland, en norskfödd branschveteran som nu leder ett litet team av handplockade branschexperter. Köpeskillingen uppgår till 2,3 miljoner euro varav cirka 80 procent betalas kontant och 20 procent betalas i Embracer B-aktier.