Emissionsguiden hissar en flagga i Metacons företrädesemission

Energiteknikbolaget Metacon genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 119 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar en flagga.
Emissionsguiden hissar en flagga i Metacons företrädesemission - Metacon 2
Metacons styrelse har beslutat om en företrädesemission som bemyndigades vid en extra bolagsstämma på onsdagen. Bolagets VD Christer Wikner i bild.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Metacon har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra energiteknikbolaget 119,2 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 18,4 Mkr, motsvarande 15,4% av emissionsbeloppet.

Kapitalanskaffningens motiv är bland annat återbetalning av brygglån samt investeringar i tillverkningskapacitet av fullskaliga reaktorer till Metacons vätgasgeneratorer. Bolaget ska även anställa ny personal för att kunna expandera internationellt.

Emissionsguiden hissar en flagga för emissionen.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Metacon har mottagit garantiåtaganden på 97,6 Mkr (81,9% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.

Vi noterar dock att garantersättningen på 11% i kontanter är lägre än vad man ofta ser bland mikrobolag. Metacon har ett börsvärde på drygt 200 Mkr och är listat på First North.

”Det är inget negativt med en bottengaranti eftersom flertalet av alla företrädesemissioner har denna typ av garanti och att det hade blivit onödigt dyrt att garantera 100%”, kommenterar Metacons VD Christer Wikner.

Han uppger vidare att Metacon har nöjt sig med en garantinivå på 82% då bolaget bedömer att det är tillräckligt i förhållande till kapitalbehovet. Wikner tror även att Metacons nyhet om en OEM-licens och ”Gigafactory-projekt” för tillverkning av elektrolysörer i egen fabrik borgar för goda chanser att emissionen fulltecknas.

”Vi ser även att de som tecknar nu sannolikt kommer att vilja utnyttja möjligheten att med stöd av TO1 teckna sig under 2025”, enligt Christer Wikner.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.