Emissionsguiden hissar fem flaggor i Hamlet Biopharmas företrädesemission

Forskningsbolaget Hamlet Biopharma har föreslagit en företrädesemission som kan tillföra bolaget 81 Mkr före kostnader. Emissionsguiden hissar fem flaggor.
Emissionsguiden hissar fem flaggor i Hamlet Biopharmas företrädesemission - hamlet biopharma
Hamlet Biopharmas grundare, styrelseordförande och huvudägare Catharina Svanborg.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Hamlet Biopharma har fastställt villkoren för sin företrädesemission som kan tillföra forskningsbolaget 80,6 Mkr före emissionskostnader.

Kapitalanskaffningens motiv är att möjliggöra fortsatt utveckling av bolagets läkemedelskandidater. Störst fokus (60% av nettolikviden) ligger på Alpha1H mot blåscancer som Hamlet Biopharma vill ta mot fas 3-studier och marknadsgodkännande.

Resterande emissionslikvid ska användas till att utveckla läkemedelskandidaten Kineret för behandling av smärta i urinblåsan samt akut cystit, att ta andra substanser i bolagets pipeline mot kliniska studier, samt till löpande rörelsekostnader.

Emissionsguiden hissar fem flaggor för emissionen. Bolaget har kommenterat fyra av dessa. De som svarat är styrelseordförande Catharina Svanborg tillsammans med bolagets juridiska rådgivare Jan Zetterberg.

TVEKSAMMA INCITAMENT

Tveksamma incitament är Afv:s samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt eller brist på sunda incitament.

Förra året gjorde Affärsvärlden en granskning av hur medel inom dåvarande Hamlet Pharma (samt SelectImmune Pharma) tenderat att leta sig till Catharina Svanborgs ägarbolag, Linnane Pharma.

I mars 2023 förvärvade Hamlet Pharma bolaget Linnane Projects med tillhörande tuberkulos-patent från Linnane Pharma, för 10 Mkr. Vi har svårt att förstå logiken bakom denna transaktion, sett ur Hamlet Biopharmas minoritetsägares perspektiv.

Därutöver har Hamlet Biopharma avtal med Catharina Svanborgs bolag om att använda en teknisk plattform. Kostnaden för den har stadigt ökat för Hamlet, från 0,9 Mkr räkenskapsåret 2020/2021 till 1,9 Mkr 2022/2023. Svanborg fick det senaste räkenskapsåret ”lön” på 960 000 kronor för rollen som styrelseordförande i Hamlet, samtidigt som Linnane Pharma fakturerade Hamlet 420 000 kronor för konsulttjänster. Vi tycker att investerare som överväger att teckna aktier i Hamlet Biopharma bör fundera kring dessa aspekter.

Hamlet Biopharma kommenterar flaggan

”Ja, det är viktigt att investerare förstår vår framgångsrika affärsmodell och samarbetsavtalet med Linnane. Det finns väl beskrivet i fusionshandlingarna och årsredovisningen och kommer såklart att finnas med i kommande prospekt.”

Hamlet pekar vidare på att samarbetsavtalet, liksom förvärvet av Svanborgs bolag, godkändes av en enig stämma. Förvärvet av Linnane Projects ska ha skett mot bakgrund av att Linnane inte hade möjlighet att driva tuberkulosprojektet mot kommersialisering.

Svanborg uppges vidare ha fått sin lön för tjänsten som Chief Medical Officer och inte för ordföranderollen. Vad gäller konsultfaktureringen hänvisar Hamlet till ovan kommentar om att avtalet med Linnane beslutats vid bolagsstämma i samband med fusionen mellan Hamlet och SelectImmune.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Hamlet uppger att utspädningen för de aktieägare som inte deltar i emissionen blir 36% om erbjudandet fulltecknas, exklusive grundarens andel. Men 36% utspädning är vad det blir ifall hela erbjudandet fulltecknas, inklusive Catharina Svanborgs andel. Vi undrar om bolaget har skrivit fel i pressmeddelandet.

Efter att Afv kontaktat Hamlet om utspädningen har bolaget återkommit med en kommentar som bekräftar att den blev felaktigt angiven i kommunikationen. De skriver också att korrekt information finns i pressmeddelandet på bolagets hemsida. Det verkar som att Hamlet har korrigerat pressmeddelandet på sin hemsida i efterhand, utan att gå ut med en rättelse, vilket vi betvivlar utgör korrekt informationsgivning till marknaden.

Hamlets kommunikation kring förväntad emissionslikvid är vidare otydlig. På ett ställe i villkoren anger de summan 40 Mkr, vilket är exklusive grundarens andel. Det skapar onödig förvirring. Rimligen vill Hamlet ta in den maximala summan 80,6 Mkr. Bolaget skriver att emissionen ”rent tekniskt uppgår till cirka 80 Mkr”. Här hade ökad tydlighet varit önskvärd.

Hamlet Biopharma kommenterar:

”Det stämmer att Linnanes teckningsrätter kan komma att utnyttjas i samband med emissionen vilket såklart vore väldigt positivt för bolaget och alla aktieägare. Här har vi velat vara väldigt tydliga med hur situationen ser ut för bolagets grundare och därmed informera bolagets aktieägare. Det borde uppfattas som positivt då vi inte sett att något annat bolag i liknande situation bjudit på denna information.”

Slutligen saknas information om emissionskostnader, något bolaget uppger kommer framgå i prospektet.

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Hamlet-aktien föll under teckningskursen 1,12 kronor i tisdags morse efter att villkoren för företrädesemissionen presenterats. Aktien har sedan dess återhämtat sig något och står i skrivande stund i 1,15 kr. Det är så pass nära teckningskursen att Emissionsguiden hissar en flagga.

Hamlet Biopharma har avstått från att kommentera flaggan.

NYCKELPERSONERS INVESTERING

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

Huvudägaren och grundaren Catharina Svanborg uppges inte ha finansiell möjlighet att teckna. Svanborg äger 48% av kapitalet i Hamlet Biopharma och det kan vara förståeligt att hon inte kan försvara sin ägarandel fullt ut. Vi ser ändå negativt på att Svanborg avstår från att teckna. Vad gäller övriga nyckelpersoner såsom den tillförordnade VD:n Martin Erixon finns ingen information om deras eventuella avsikter att investera.

Hamlet Biopharma kommenterar:

”Information om nyckelpersoners investeringar kommer att ges i samband med prospektet. Det är korrekt att Catharina Svanborg inte har finansiell möjlighet att delta, vilket vi har varit tydliga med redan i pressmeddelandet. Historiskt har Catharina Svanborg investerat runt 30 Mkr i bolaget förutom sitt livstidsengagemang.”

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Hamlet Pharma listades 2015 på Spotlight medan SelectImmune Pharma listades 2019 på Spotlight. Fusionen mellan dessa bolag ägde rum i början av augusti 2023 och kort därefter bytte koncernen namn till Hamlet Biopharma.

Givet att fusionen ägde rum i relativ närtid är det inte helt lätt att bedöma koncernens kapitalbehov framåt. Afv:s bedömning är dock att Hamlet Biopharma behöver ett likviditetstillskott inom sex månader, något bolaget via mejl bekräftar.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

I en tidigare version av denna artikel stod det att Jan Zetterberg är föreslagen som ny styrelseordförande i Hamlet Biopharma. Hans kommentarer ovan har lämnats i egenskap av juridisk rådgivare till bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.