Emissionsguiden hissar fyra flaggor i Mackmyras nyemission

Whiskytillverkaren Mackmyra har beslutat att ta in 101 Mkr i en företrädesemission av units. Emissionsguiden har granskat villkoren för emissionen och hissar fyra flaggor.
Emissionsguiden hissar fyra flaggor i Mackmyras nyemission - dsc-7541-scaled
Emissionsguiden hissar fyra flaggor för Mackmyras företrädesemission, däribland för en rabatt som uppgår till 77%.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom Emissionsguiden.

Styrelsen i Mackmyra har beslutat om att genomföra en företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 101 Mkr före emissionskostnader om 9,3 Mkr.

Emissionsguiden har granskat villkoren och väljer att hissa fyra flaggor.

Flagga – Kapitalbehov i trängt läge

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Mackmyra hade enligt sin halvårsrapport 2 Mkr i kassa. Det är en synnerligen liten sömsmån för ett bolag som det senaste kvartalet hade ett rörelseresultat på -5 Mkr.

Bolagets VD, Patrick Björsjö, har inte återkommit med kommentar på flaggan.

Flagga – Hög utspädning

Hög utspädning visar oftast på någon kombination av trängt läge, misstroende och/eller dålig förhandling.

I Mackmyras fall blir uppspädningen 90% för de som inte deltar i emissionen, vilket betyder att en stor andel av aktieägarbasen riskerar att bytas ut efter emissionen är slutförd.

VD Patrick Björsjö skriver i en kommentar att han inte har några invändningar mot flaggan.

Flagga – Stor rabatt

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Rabatten i Mackmyras nyemission var 77% procent ställt mot kursen dagen innan bolaget beslutade om emissionen. Det är en anmärksningsvärt stor rabatt.

VD Patrick Björsjö skriver i en kommentar att han inte har några invändningar mot flaggan.

Flagga – Dåligt garantiupplägg

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Det finns bottengarantier i Mackmyras företrädesemission och åtar sig att investera 29 Mkr. För bottengarantin utgår en kontant ersättning om 15% på det garanterade beloppet, alternativt 20% i form av units. I praktiken innebär det att garanterna antingen kommer nagga på emissionslikviden eller öka utspädningen ytterligare genom en framtida kvittningsemission.

VD Patrick Björsjö kommenterar:

”Mackmyras förestående företrädesemission omfattas av teckningsförbindelse och garantiåtaganden upptill 55%, en toppgaranti från 55% till 56,97% och därtill en top-down garanti om 17,1% från 100% och nedåt. Att bottengarantierna komplimenteras av toppgarantier i två steg är något positivt och möjliggör en högre lägsta nyttjandegrad i emissionen. Jämfört med liknande transaktioner på marknaden inom samma segment är därmed vår bedömning att garantiupplägget är bra och inte borde rendera i en flagga.”

Största ägaren investerar

Afv noterar att bolagets största ägare, Lennart Hero, ställer upp som garantiåtagare med drygt 17 Mkr utan att kräva någon ersättning. En positiv signal för emissionen, även om den stora rabatten säkert fungerat som incitament. Det finns även uppslutning bland befintliga aktieägare och personer ur styrelsen som åtar sig att teckna för 26 Mkr.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Artikeln har uppdaterats i efterhand. Tillförordnad VD Patrick Björsjö kommer att teckna i emissionen, men då detta inte framgick av bolagets pressmeddelande om emissionen stod det tidigare att han inte avser teckna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.