Emissionsguiden hissar tre flaggor i Vibrosense företrädesemission

Medicinteknikbolaget Vibrosense Dynamics genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 26 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Emissionsguiden hissar tre flaggor i Vibrosense företrädesemission - vibro
Vibrosense Dynamics styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 12 april. Till höger VD Hans Wallin.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Vibrosense Dynamics har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra medicinteknikbolaget 26,1 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 3,8 Mkr eller 14,6% av emissionsbeloppet.

Kapitalanskaffningens motiv är att finansiera verksamheten för att kunna växa försäljningen inom patientområdena diabetes, onkologi och vibrationsskador i händer och armar.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen. Vibrosense VD Hans Wallin meddelar att bolaget inte har några synpunkter på skälen till varför flaggorna hissas.

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 1,50 kr per unit vilket även är teckningskurs per aktie. Det innebär en rabatt på 40,4% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Varje unit innehåller 1 aktie och 1 teckningsoption av serie TO 3B.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Vibrosense har mottagit garantiåtaganden på 9,9 Mkr (37,9% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Vibrosense aktie handlades ned kraftigt på emissionsbeskedet och står nu i 1,51 kr. Tidigare under tisdagen befann sig aktien strax under teckningskursen 1,50 kr.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets