Emissionsguiden hissar två flaggor i John Mattsons miljardemission

Fastighetsbolaget John Mattson genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 1 251 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Emissionsguiden hissar två flaggor i John Mattsons miljardemission - VD Per Nilsson John Mattson
John Mattson äger cirka 4 000 lägenheter i Stockholmsområdet varav runt hälften på Lidingö. Till höger bolagets VD Per Nilsson.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

John Mattson har fastställt villkoren för sin företrädesemission som väntas tillföra fastighetsbolaget 1 251 Mkr före emissionskostnader. Kapitalanskaffningens motiv är primärt att betala av skulder medan en mindre del ska gå till investeringar i form av renoveringar och energibesparingar.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen. Bolaget har inkommit med kommentarer på dessa.

HÖG UTSPÄDNING

Hög utspädning visar oftast på någon kombination av trängt läge, misstroende och/eller dålig förhandling.

Aktieägare som inte tecknar sin andel i företrädesemissionen blir utspädda med 50%. Det är högt och leder till en flagga.

John Mattsons VD Per Nilsson kommenterar flaggan:

”För att uppnå en rimligare nettobelåning i förhållande till rådande makroekonomiska förutsättningar samt för att möjliggöra värdeskapande investeringar erfordras en emissionsvolym om ca 1 250 mkr. Teckningskursen om 33 kr per aktie är satt med en sedvanlig rabatt i förhållande till TERP vilken ger en utspädning om 50%.”

TERP är den teoretiska aktiekursen efter att teckningsrätterna har avskiljts. Per Nilsson pekar även på att aktieägare som inte vill eller har möjlighet att delta i emissionen kan kompensera sig för utspädningseffekten genom att sälja sina teckningsrätter. Alternativt sälja en del av sina aktier för att finansiera teckning.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det framgår inte vad emissionskostnaderna uppgår till. Emissionsguiden hissar en flagga.

I pressmeddelandet står att cirka 1 100 Mkr av emissionslikviden ska gå till amorteringar på lån och cirka 150 Mkr till investeringar. Summorna kommer uppenbarligen behöva justeras ned eftersom det annars bara skiljer 1 Mkr mot företrädesemissions bruttosumma. Att Handelsbanken, Swedbank och Carnegie alla är involverade indikerar att det inte endast handlar om småjusteringar.

Det framgår heller inte huruvida nyckelpersoner i bolaget såsom VD och finanschef tecknar aktier i nyemissionen.

John Mattsons VD Per Nilsson kommenterar flaggan med att emissionskostnader och nyckelpersoners investeringar kommer att redovisas när prospektet publiceras.

BRA GARANTIUPPLÄGG

Huvudägarna Borudan Ett och Tagehus Holding har lämnat teckningsåtaganden på sammanlagt 51% av emissionen och garanterar övriga 49% utan ersättning. Det ger en bra signal som förtjänar att lyftas upp som en positiv aspekt med företrädesemissionen.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets