Emissionsguiden inleder bevakning av LightAirs företrädesemission

Miljöteknikbolaget LightAir har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 29 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Emissionsguiden inleder bevakning av LightAirs företrädesemission - Lightair
LightAirs styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 13 maj.

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

LightAir har beslutat att ta in 28,6 Mkr genom en företrädesemission av units. Motivet till emissionen är att säkra rörelsekapital, utveckla organisationen inom försäljning, teknik och produktion, samt att förvärva industriella kundstockar.

LightAir utvecklar och säljer luftrenare. År 2021 växlades fokus över från att sälja till konsument till att bearbeta företagsmarknaden.

Teckningskursen är satt till 6 kr per unit, motsvarande 6 kr per aktie. Varje unit innehåller 1 aktie och 1 teckningsoption. Utöver att besluta om emissionen ska LightAirs kommande extra bolagsstämma också ta ställning till en omvänd split (1:100). Givet att den röstas igenom innebär emissionskursen en rabatt på 22,5% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

Emissionen är säkrad till 79,6% genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena uppgår till 15,1 Mkr (52,7% av emissionen) och har lämnats av medlemmar i LightAirs ledning och styrelse samt större aktieägare.

Garantiåtagandena summerar till 11,7 Mkr (26,9% av emissionen), varav 4,0 Mkr avser bottengaranti och 3,7 Mkr toppgaranti. Bottengarantierna kommer dels från styrelsemedlemmar, som inte krävt någon ersättning, dels från externa investerare som ersätts kontant med 13% av garanterat belopp eller i units med 15%.

Toppgarantierna har lämnats av ”bolagets största ägare”, som får en kontant ersättning på 15% av garanterat belopp eller 17% i units.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir hela 85%, givet att erbjudandet fulltecknas.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.