En flagga till Svedbergs nyemission efter prospektsläpp

Badrumsbolaget Svedbergs har släppt prospektet för sin företrädesemission på 406 Mkr. Emissionsguiden hissar en flagga för brist på kommunikation kring insynspersoners agerande i emissionen.
En flagga till Svedbergs nyemission efter prospektsläpp - Svedbergs
Svedbergs har beslutat om en företrädesemission vars teckningsperiod startar den 4 januari. Bolaget säljer badrumsprodukter som duschar och badrumsskåp. För en månad sedan tog Svedbergs klivet in i Nederländerna då förvärvet av Thebalux slutfördes.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Svedbergs företrädesemission av aktier som kan tillföra badrumsbolaget 406 Mkr före emissionskostnader.

I samband med det hissade vi inga flaggor. Vi pekade dock på att insynsägandet i Svedbergs är rätt klent och att det vore önskvärt om ledningen klev fram på denna front i emissionen. Afv tycker inte att bolaget är tydligt nog kring den punkten och hissar en flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

När ett bolag ber sina aktieägare om ett kapitaltillskott är det lämpligt att ledande befattningshavare meddelar huruvida de själva tänker stoppa in mer pengar. Varken i de initiala villkoren eller i prospektet framgår det om Svedbergs styrelse och ledning ämnar investera i emissionen.

När vi kontaktar Svedbergs och påpekar detta svarar bolaget att de planerar att teckna i emissionen. Enligt Svedbergs VD Per-Arne Andersson har styrelse och ledning (inklusive Andersson själv) för avsikt att teckna enligt pro rata. Svedbergs koncernledning och styrelse består av totalt 15 personer varav 12 är aktieägare, enligt Holdings.

Svedbergs har inte redovisat hur styrelse och ledning tänker agera eller ingått formella förbindelser, trots att dessa personer enligt VD avser teckna. Vi tycker att bristen på formella förbindelser och kommunikation på området utgör dålig service till befintliga aktieägare. Således hissas flagga för bristfällig kommunikation.

EN FLAGGA MEN OFFENSIV EMISSION

Svedbergs nyemission har därmed fått en flagga men har även tidigare uppmärksammats för sin offensiva karaktär. Bolaget tar in pengar för att finansiera sitt förvärv av nederländska Thebalux.

I den här kommentaren utvecklar Affärsvärlden sin syn på förvärvet.

Teckningskursen i emissionen är 23 kr och aktien står i skrivande stund i 31 kr. Med andra ord kommer det sannolikt finnas bra incitament att teckna aktier när teckningsperioden startar den 4 januari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets