En nådatid för Jiway
Jiway har hittills varit ett misslyckande. Idén – en integrerad elektronisk börs med låga avgifter för gränsöverskridande aktiehandel inriktad mot privatmarknaden – låter fortfarande intressant. Tyvärr finns ett grundläggande problem: det finns just nu ingen marknad att tala om. Första halvåret i år redovisade Jiway intäkter på blygsamma 77 miljoner kronor.
Svag privatmarknad
Det ensidiga beroendet av den cykliska privatmarknaden har visat sig vara projektets svaghet. När börsen faller är det främst privatkunderna som drar öronen åt sig. Med facit i hand är det därför lätt att konstatera att tidpunkten var den sämsta tänkbara när Jiway lanserades i slutet av förra året. Och ännu vet ingen när marknaden återhämtar sig.
Eftersom det har varit så svårt att få Jiway att gå runt har det spekulerats friskt i en nedläggning av börsen. Den har kostat stora pengar. Med de engångskostnader som tas i samband med omstruktureringen rör det sig netto om drygt en halv miljard kronor för OM:s del.
Det är sannolikt så att OM:s aktiekurs skulle ha reagerat positivt på ett nedläggningsbesked. Men nu väljer OM ändå en annan väg. Bolaget ska lägga in Jiway i sin egen verksamhet för att kraftigt sänka kostnadsbasen, en åtgärd som är nödvändig. Samtidigt släpper minoritetsägaren Morgan Stanley (40 procent) sin ägarandel.
Det är inte säkert att det är så alldeles enkelt att helt sonika bara stänga en börs som drivs med myndighetstillstånd. Ett sådant beslut kräver i vart fall en dialog med myndigheterna om hur det ska gå till. Genom att lägga in börsverksamheten i OM London Exchange, OM:s auktoriserade börs i London, tar denna över ansvaret gentemot myndigheterna. Antagligen blir det därmed också lättare att på sikt fasa ut verksamheten om affärsidén skulle visa sig inte hålla.
Svårigheter att skaffa ägare
Samtidigt är det bra att en ägare ensam tar kommandot med tanke på hur marknaden ser ut. Det har knappast varit en idealisk ägarbild att ha Morgan Stanley som partner, eftersom det kan ha skrämt iväg investmentbankens konkurrenter. Att det har varit svårt att få in nya ägare är uppenbart.
Jiway, med omkring 175 anställda, består egentligen av två delar. Ungefär 130 personer arbetar i Jiway Broker Services (JBS), huvudsakligen i Stockholm. Det är ett “back-office-att-hyra”, vars föregångare hette OM VPA. Nu återgår denna verksamhet till OM och hamnar i OM Technology. Själva börsverksamheten sysselsätter omkring 45 personer i London. Det är denna verksamhet som övertas av OM:s Londonbörs.
Här behövs intäkter
Förändringarna ska leda till en kraftigt minskad kostnadsbas, lovar ledningen. JBS, som har ett etablerat kundunderlag, beräknas nå nollvinstnivå andra kvartalet nästa år. Ledningen räknar samtidigt med att OM:s kostnad för att driva Jiways börsverksamhet ska minskas till som mest 20 miljoner kronor per kvartal med nuvarande låga intäkter. Det kan jämföras med att Jiway enbart under kvartal två i år drog ned OM:s resultat med 116 miljoner kronor.
För att Jiway ska överleva krävs givetvis att bolaget också får betydligt större intäkter. Här ligger bevisbördan nu helt på OM-ledningen. Koncernchefen Per Larsson betonar att han är övertygad om att privatmarknaden kommer tillbaka som den alltid har gjort efter en nedgång. Om han har rätt finns Jiways potential och eventuella strategiska värde kvar i OM, men till betydligt lägre kostnad.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.