Energimyndigheten startar kampanj för minskad elanvändning

"Vi har en elprissituation som är bekymmersam både i Sverige och Europa", menar Energimyndigheten som nu startar en informationskampanj för att uppmana till minskad elanvändning. Något som Affärsvärlden var först i Sverige att rapportera om.
Energimyndigheten startar kampanj för minskad elanvändning - kampanj

”Sverige och Europa befinner sig i en exceptionell situation med ett krig i Europa med stora följdverkningar på energimarknaderna som i slutändan leder till höga elpriser. I ett sådant läge behöver alla använda mindre el. Många vill veta hur de kan bidra för att underlätta situationen”, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Affärsvärlden rapporterade redan den 14 september om att kampanjen var på gång och att Energimyndigheten inväntade ett regeringsbeslut.

Myndigheten går nu ut med kampanjen ”Varje kilowattimme räknassom ska bidra till ändrade vanor och ökad kunskap för att minska elanvändningen.

”Det kan göra skillnad både nu och under en tuff vintersäsong”, menar myndigheten.

Uppmaningar i kampanjen

  • Använd el vid rätt tid på dygnet
  • Sänk värmen inomhus
  • Använd mindre varmvatten
  • Stäng av apparater och släck lamporna
  • Täta ditt hus
  • Tänk efter vad du använder el till

Källa: Energimyndigheten

”Vi har en elprissituation som är bekymmersam både i Sverige och Europa. I vinter ser vi också en ökad risk för frånkoppling av delar av elnätet. Allt vi gör nu minskar risken för att den typen av störningar sker längre fram i vinter”, säger Gustav Ebenå, avdelningschef vid Energimyndigheten.

Enligt myndigheten så ligger informationskampanjen i linje med EU:s nya lag om krisintervention på elmarknaden, som beslutades den 30 september. Det införs en skyldighet att minska elanvändningen med minst 5% under höglasttimmar. Medlemsländerna ska också sträva efter att minska den totala efterfrågan på el med minst 10% fram till och med den 31 mars 2023.

I kampanjen ges råd om att använda el vid rätt tid på dygnet, att sänka värmen inomhus, använda mindre varmvatten, att stänga av apparater, täta huset och att tänka till hur elen används.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.