Ericsson leder nedgång på börsen

Stockholmsbörsen noterade klart lägre kurser på bred front under tisdagen. Ericsson, som håller kapitalmarknadsdag i dag, gick i täten för nedgången. Även rapporterande Precise Biometrics utvecklades svagt.

SIX Generalindex var klockan 14.12
ned med 1,1 procent till 491 och OMXS30-index backade 1,2 procent till 1.492. Omsättningen uppgick till 8,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 11,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Kina har hunnit släppa data som i
vanlig ordning granskas av marknaden. Statistiken visar att konsumentpriser steg något mindre än väntat, och att producentpriser sjönk något över förväntan. Enligt Kinas regering höjer den slopade ettbarnspolitiken BNP med 0,5 procent.

IG:s Angus Nicholson ser nedgången
i konsumentvaror och livsmedelsinflationen som oroande, enligt CNBC.

På hemmaplan håller Ericsson
kapitalmarknadsdag. Bland nyheterna uppges bland annat att engångskostnaderna från kostnadsprogrammet höjs till 3,5-4,5 miljarder kronor 2015-2017. Ericsson ser också kortsiktiga utmaningar 2015 för rörelsekapitalet.

Men Ericsson sänker också sin
prognos för nätverksmarknaden. Bolaget spår att nätverksmarknaden ökar med i snitt, CAGR, 1-3 procent per år 2014-2018. Innan hette det 2-4 procent. Ericsson-aktien föll 5,3 procent.

Nasdaq OMX har offentliggjort sin
halvårsvisa genomgång av OMX Stockholm Benchmark Index. Fingerprint Cards, Klövern,
Loomis, Mekonomen, Pandox, Saab och Volvos A-aktie kommer att läggas till i indexet medan Haldex, Nokia och Rezidor Hotel Group kommer att tas bort från indexet. Förändringarna gäller från den 1 december.

Av dessa backade Fingerprint 4,0
procent och Klövern 2,2 procent medan Loomis steg 3,4 procent. Saab var upp 1,2 procent.

AstrazZeneca har presenterat
positiva resultat för Anifrolumab i en fas II-studie för behandling av den autoimmuna sjukdomen SLE, Lupus, där immunförsvaret går till attack mot den egna kroppen. Aktien klarade sig lindrigt undan i nedgången och noterades oförändrat vid 546,50 kronor.

Alfa Lavals vd Lars Renström går i
pension nästa år, och Tom Erixon har utsetts till att axla rollen. Erixon är i dag vd för Ovako. Alfa Laval backade 1,9 procent.

Volvo rapporterade att de vunnit
ett mål i skiljedomstol relaterat till defekta komponenter levererade av en internationell underleverantör. Utgången i målet väntas ge en positiv påverkan på Volvos rörelseresultat om cirka 800 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Volvo lyckades dock inte trotsa det negativa sentimentet utan sjönk 1,2 procent.

Africa Oil, som i går annonserade
ett ufarmningsavtal med Maersk Oil, får sänkt rekommendation från både Barclays och Deutsche Bank. Nordea däremot höjer rekommendationen. Det negativa väger tyngre, och aktien var ned 0,6 procent.

Det fanns också rapporterande
bolag i dag. Cloetta rapporterade ett rörelseresultat över förväntan, men underliggande under förväntan. Siffrorna var en förbättring från samma period i fjol. Organiskt steg försäljningen med 4,2 procent. Cloetta utvecklades bättre än börsen som helhet men var ändå ned 0,4 procent.

Precise Biometrics vände till plus
i kvartalet. Bolaget hade ett negativt kassaflöde i tredje kvartalet, men positivt före rörelsekapitalförändringarna. Aktien sänktes med 15 procent. I går rekommenderade Dagens industri sälj, med riktkursen 1 krona.

Net Insight rosade marknaden med
en uppgång på 6,9 procent. Bolaget meddelade i dag att de går in på Over-the-Top-marknaden, OTT, för att lösa utmaningar inom live OTT streaming.

Cherry lyckades vända fjolårets
minus till ett plus. Aktien avancerade 13 procent.

BTS ökade sitt resultat ett snäpp
i kvartalet, och tror på ett väsentligt bättre resultat i år, jämfört med 2014. Det räcker dock inte, aktien föll 5,2 procent.

Moberg Pharmas resultat ökade
också i kvartal tre. Bolaget återfårxrätten till Emtrix, mot nagelsvamp, på vissa marknader i EU. Här var aktien ned 2,6 procent.

Electra Gruppens resultat
försämrades. Aktien sjönk 3,9 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

491    

-1,1    

+7,8

OMX Stockholm 30           

1.493    

-1,2    

+2,0

SIX Return index              

920    

-1,1   

+11,4

SIX Sverige cykliskt 15      

431    

-1,5    

+8,1

SIX Sverige defensivt 15     

515    

-0,5   

+14,5

SIX Volatilitetsindex       

18,6    

+6,2   

+18,8

SIX Finans                   

695    

-1,1    

+6,8

SIX Hälsovård                 

398    

-0,8    

+7,3

SIX Industri                 

601    

-1,1   

+10,2

SIX IT                       

182    

-1,4   

+58,9

SIX Konsumentvaror          

1423    

-0,7   

+10,3

SIX Råvaror                  

314    

-0,1    

+8,2

SIX Telekommunikation        

266    

-2,8   

-12,4

SIX Tjänster                

1317    

-0,7   

+29,9

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.