Ericsson mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen har inlett torsdagen med handel något under nollstrecket.

Ericsson gick mot strömmen sedan Cisco guidat starkt för det innevarande kvartalet. Electrolux backade sedan månadsvis amerikansk marknadsstatistik publicerats. Överlag var rörelserna negativa för mer konjunkturkänsliga bolag. Atlas Copco var ett undantag, Jefferies har upprepat köp av aktien med höjd riktkurs.

“Nedgångstakten på de globala aktiemarknaderna har avtagit de senaste dagarna, men investerarna är fortsatt försiktiga”, skriver IG Markets i ett morgonbrev och lägger till att marknaden inte vågar ta ut något i förskott utan inväntar nya besked från handelssamtalen mellan USA och Kina.

Storbolagsindexet OMXS30 var 0,4 procent ned till nivån 1.588, vid 9.35-tiden. Aktier till ett värde om 1,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande indexen på kontinenten var samtidigt ned 0,2 till 0,5 procent.

Ericsson och Nokia var 0,4 respektive 1,2 procent upp sedan den amerikanska konkurrenten Cisco sent på onsdagen släppt en bättre försäljningsprognos än väntat för det innevarande kvartalet. Av relevans för sektorn har USA-presidenten Donald Trump därutöver skrivit på en order om att förhindra de kinesiska bolagen Huawei och ZTE från försäljning av produkter på den amerikanska marknaden.

Jefferies har upprepat köp av Atlas Copco med ny riktkurs om 315 kronor, upp från 280 kronor. A-aktien steg 0,6 procent till 275:10 kronor. För övrigt var rörelserna mestadels negativa inom cykliskt med Autoliv som svagast presterande storbolag 2,5 procent lägre medan de råvarurelaterade bolagen SSAB och Boliden backade 1,6 samt 1,1 procent trots att basmetallpriserna var i stort oförändrade. Inom verkstaden tappade Sandvik, Volvo och SKF alla omkring 1 procent.

Leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA (AHAM6), en viktig marknad för Electrolux, sjönk med 10,9 procent i april, jämfört med samma månad föregående år. Vitvarubolagets aktie backade 1,6 procent.

Utanför indexet fortsatte Fingerprint upp drygt 3 procent efter onsdagens rusning om 44 procent. Bolaget släppte kvartalssiffror på onsdagsmorgonen.

Klädbolaget Wesc redovisade en tydlig förlustminskning för det första kvartalet efter onsdagens stängning. Aktien avancerade 15 procent. Medicinteknikbolaget CLS backade däremot 1,3 procent sedan det redovisat kvartalsintäkter om 0,1 miljoner kronor och ett nettoresultat på -9,5 miljoner kronor.

“Periodens resultat påverkas av att vi ännu inte kommit igång med vår försäljning på det sätt som vi förväntat”, skrev vd:n Lars-Erik Eriksson i rapporten för det första kvartalet.

Tobii lyfte kring 5 procent. Jörgen Lantto, nyvald styrelseledamot, har köpt aktier för ytterligare 0,5 miljoner kronor i ögonsensorföretaget. Efter att den tidigare Fingerprint-vd:n valdes in i styrelsen den 9 maj har han därmed köpt 45.000 aktier för runt 1,5 miljoner kronor i bolaget.

I den nya utgåvan av Affärsvärlden rekommenderas köp av Recipharm och Ratos. Båda dessa akter steg knappt 3 procent.

Hörlurstillverkaren Jays föll 21 procent sedan det beslutat om en företrädesemission på cirka 41 miljoner kronor.

Den europeiska statistikagendan bjuder på euroområdets handelsbalans och euroländernas finansministrar möts.

I eftermiddag publiceras amerikansk data som bostadsbyggande, Philadelphia Fed index och veckovis jobbstatistik. Handelsstriden mellan USA och Kina är dock i fortsatt huvudfokus bland investerare.

USA-terminerna var ned runt 0,2 till 0,3 procent på torsdagsförmiddagen efter att börserna i New York stängt mellan 0,4 och 1,2 procent högre på onsdagskvällen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.