Ericsson spöar Huawei i 5g-striden

Svenska telekombolaget har en dryg fjärdedel av marknaden för kärnnätverk. Men Huawei är inte långt bakom.

Huawei må ha flest ingenjörer och den största kassakistan, men Ericsson har tagit en tidig ledning i den globala 5g-striden. Åtminstone om man ser till marknadsandelen för kärnnätverk, en av de stora byggstenarna i ett mobilnät.

Det är Dell’Oro Group, en analysfirma med inriktning på telekom, som rapporterar att Ericssons marknadsandel för kärnnätverk låg på 26 procent under årets tredje kvartal. Huawei var dock hack i häl, med 25 procent. Nokia låg trea med 15 procent. Därpå följde ZTE och Cisco, med 10 respektive 7 procent. Det här skriver sajten Fierce Wireless.

Dell’Oros analys tyder dessutom på att Ericssons övertag kommer under en period när de globala investeringarna på kärnnätverk ökar. Under årets tredje kvartal ökade investeringarna med 14 procent jämfört med det tredje kvartalet 2018.

Förklaringen handlar naturligtvis om att mobiloperatörer gör sig redo att ställa om till 5g, framförallt så kallade fristående 5g-nätverk.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.