Ett mer moget SEC

Stenbecks riskfyllda telesatsning i Europa, SEC, börjar mogna. Nu satsar SEC på att de befintliga kunderna ska ringa mer, vilket väntas lyfta lönsamheten.

Framsynt marknadsinvestering eller pengarna i sjön? Åsikterna om SEC:s djärva satsning varierar, men säga vad man vill, bolaget håller ett högt tempo. Bolaget har nu mer än tre miljoner kunder och från en månad till nästa ökar kundinflödet. Takten ligger nu på knappt 60.000 nya kunder i veckan. Om tempot hålls på denna nivå så kommer bolaget att fördubbla antalet kunder i år.

Men tillväxten kostar. Kostnader för nyetableringar och marknadsföring gör att bolaget visar stora förluster. För 1999 hamnar förlusten sannolikt närmare två miljarder kronor. Koncernchefen Anders Björkman följer en enkel strategi. Att ta in kunder kommer aldrig bli billigare än idag, resonerar han. Därför satsar bolaget på att ta in så många kunder som det överhuvudtaget går. Det handlar om att bygga kundrelationer och ett varumärke, att så att säga “äga” kunden.

Den europeiska telemarknaden är under snabb förändring. Konkurrensen hårdnar och internet ställer gamla affärsmodeller på huvudet. Osäkerhetsmomenten är många, exempelvis vilka som tar hem spelet och hur teleoperatörerna kommer att ta betalt framöver. Men den som “äger” kunderna tjänar alltid pengar på något sätt, resonerar SEC.

Nu är SEC på väg att lämna uppbyggnadsskedet. Nästa skede innebär att bolaget försöker få de befintliga kunderna att öka sin teletrafik. Här finns mycket att göra. Bland annat håller SEC på att införa samma slags lojalitetsprogram i Europa som systerföretaget svenska Tele2 i Netcom har använt sig av.

Minskar kundomsättningen

Därmed hoppas Björkman också att bolaget kan få ned den höga kundomsättningen. Målet är att få ned den till drygt 20 procent. Idag är den högre än så, även om Björkman inte vill avslöja siffran.

Det tredje steget i bolagets strategi är att erbjuda kunderna fler tjänster, vilket också stimulerar trafiken. Lanseringen av portaltjänsten Everyday.com på internet är ett steg i denna riktning. Hittills har detta skett i Frankrike och Nederländerna. Enligt planerna ska Everyday lanseras på samtliga marknader före halvårsskiftet. SEC betalar för rätten till varumärket och den tekniska lösningen från svenska Everyday.com, som ägs till lika delar av två andra Kinnevikföretag, Netcom och MTG. SEC tecknar sedan avtal med lokala företag om att leverera innehåll.

Satsar även mobilt

Än så länge är mobiltelefoni en liten del av verksamheten, framför allt därför att det är svårt att hitta tillgängliga GSM-licenser i Europa. Bolaget har mobiltillstånd i Luxemburg och Lichtenstein. Men mobiltelefoni är definitivt en del av strategin och Björkman kan tänka sig att köpa kapacitet i befintliga GSM-nät om och när de öppnas. Även licenser för tredje generationens mobilnät kan bli aktuella.

Frågan är när SEC kommer att visa vinst. Intäkterna växer än så länge inte i takt med kundintaget och bruttomarginalen sjönk dessutom under tredje kvartalet i fjol, till strax under 20 procent. Men Anders Björkman spår att den kommer stiga framöver. Samtrafikavgifterna sjunker stadigt och med högre trafik och ett ännu bättre varumärke så kommer lönsamheten att stiga.

Förutom den vanliga tele- och internettrafiken så har SEC ett antal andra intressanta verksamheter under sitt tak. Callcenterverksamheten Transcom är en sådan, internettjänsten Everyday.com är en annan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.