EU-kommissionen vill se högre skatt på svenskt snus

EU-kommissionen vill höja punktskatten på svenskt snus. Om förslaget går igenom kan det innebära nästan en fördubbling av priserna, skriver SVT.
EU-kommissionen vill se högre skatt på svenskt snus - sdlnFCRQkhByCE-nh (1) (1)
Sveriges kommissionär Ylva Johansson (S) bedömer inte förslaget som moget än. Foto: TT

SVT har tagit del av ett dokument, som Aftonbladet först rapporterade om, som visar ett förslag för en ny punktskatt på svenskt snus. Går förslaget igenom kan det innebära en fördubbling av dagens priser.

Förslaget väntas presenteras i december. Innan det går igenom ska det diskuteras och godkännas dels EU:s medlemsstater, dels av Europaparlamentet. När det kommer till skattefrågor krävs det enhällighet bland medlemsstaterna.

Svenska aktörer har ställt sig kritiska till förslaget, som finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Swedish Match.

I ett sms till SVT skriver Sveriges kommissionär Ylva Johansson (S) att hon inte bedömer förslaget som moget än.

”Jag har pratat med den ansvariga kommissionären i dag och förklarat de orimliga konsekvenserna för det svenska snuset”, skriver Johansson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets