EU fryser ut tio storbanker från obligationsemission

EU väljer att frysa ut tio storbanker från att delta i emissionen av en stor statsobligation som ska hjälpa till att finansiera återhämtningsfonden efter att de brutit mot EU:s konkurrensregler i samband med historiska skandaler. Det rapporterar Financial Times.
Bank of America
Bank of America. Foto: Mark Lennihan/TT
Bank of America, Natixis, Nomura, Natwest och Unicredit får exempelvis inte delta till följd av ett antitrust-beslut förra månaden kopplat till kartellbildning under skuldkrisen i Europa år 2011.

Således utelämnas flera av de mest tongivande bankerna på den europeiska statsobligationsmarknaden.

Enligt en talesperson för EU-kommissionen måste bankerna visa på att de har vidtagit kraftiga åtgärder för att säkerställa att liknande händelser inte upprepas innan de får buda på skuldsyndikat igen.

De banker som får agera motpart och arbeta på obligationstransaktionen är enligt Financial Times BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank and Santander.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.