EU vill införa en digital avgift på hundratals bolag – ska finansiera återhämtningen från coronapandemin

EU har föreslagit en digital avgift som ska gälla för hundratalsbolag och finansiera unionens återhämtning från coronapandemin. Det uppger EU-kommissionens verkställande vice ordförande med ansvar för digitalisering och konkurrensfrågor Margrethe Vestager enligt Reuters.
EU
AP Photo/Alastair Grant/TT
Under coronapandemin gick EU-länderna ihop och lånade 750 miljarder euro till en fond som används för att skapa tillväxt och främja en mer digital värld under och efter coronapandemin.

Belåningen som tagits ska betalas tillbaka under 30 år och för att lyckas med det vill EU införa bland annat en digital avgift, samt avgifter på koldioxidutsläpp.

EU-kommissionären Margrethe Vestager är tydlig med att det som princip inte är ännu en skatt på företag utan snarare en avgift som blir en kostnad för de bolagen som omfattas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.